Erik Best: Česká televize není Televize Seznam

Právní analýza Seznamu, ospravedlňující reportáž o Andreji Babišovi mladším, vůbec nebere v potaz, že se rozhovor s Babišovým synem odehrál v cizí zemi, kde je nahrávání rozhovorů bez svolení všech zúčastněných trestným činem.

 

Seznam je komerční entitou a zjevně se rozhodl vědomě podstoupit určité riziko s přihlédnutím k potenciálnímu užitku. Chování společnosti by mělo být posuzováno pod tímto prizmatem.

 

Zcela jinou záležitostí je rezignace České televize na vyvážené zpravodajství, které jí nařizuje zákon. ČT systematicky zamlčuje (například tady a tady), že se reportéři Seznamu v honu za sólokaprem pravděpodobně dopustili trestných činů. Zástupce šéfredaktora zpravodajství František Lutonský dokonce prohlásil, že lžeme, když se odvoláváme na konkrétní paragrafy švýcarského trestního zákoníku. Seznam možná porušil švýcarské právo; ČT ve svém jednání podléhá právu českému.

Lenka Procházková: Rada ČT by měla konat

 

Portál, na kterém redaktorka Slonková se svým kolegou zveřejnili skrytě natočený a sestříhaný rozhovor s nemocným Andrejem Babišem ml., je sice soukromý, ale to, že úryvky převzala veřejnoprávní televize a poskytla je svým koncesionářům, znamená, že porušila zákon o objektivitě, vyváženosti, věrohodnosti zdrojů atd. Rada ČT, která je za dodržování veřejnoprávnosti vysílání odpovědna, to jistě dobře ví. Očekávám, že na svém nejbližším zasedání vyzve Generálního ředitele ČT, aby kauzu s odvysílanými úryvky nelegální nahrávky rozhovoru rychle a svědomitě přešetřil a sdělil Radě termín, kdy on sám v přímém přenosu sdělí koncesionářům, k čemu došlo, kdo za to nese odpovědnost a jak bude potrestán.

Pokud Rada ČT nebude schopna toto požadovat a docílit, bude zřejmé, že svou práci nevnímá jako službu (veřejnosti), ale výslužku za krytí manipulace s veřejným míněním., dodává Lenka Procházková.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru