Guardian: Britský vývoz zbraní umožňuje porušování lidských práv!

Vývoz britských zbraní navíc spadá také do několika zemí, vůči nimž byla uplatněna omezení na prodej zbraní OSN nebo EU.

Téměř třetina všech britských vývozů zbraní za poslední desetiletí šla do zemí, které britská vláda řadí mezi nejhorší země ohledně lidských práv, píše The Guardian.

V období od roku 2008 do roku 2017 uzavřelo Spojené království vojenské kontrakty v hodnotě 39 miliard liber, z nichž 12 miliard připadá na země, které „mají zásadní význam” z hlediska lidských práv.

Během tohoto období byla Severní Korea jedinou zemí na seznamu 30 zemí britského ministerstva zahraničních věcí, s níž nebyl kontrakt schválen.

Publikace uvádí, že ministerstvo zahraničního obchodu tyto informace potvrdilo, ale popírá, že  vývozní licence těchto zemí podléhají menší kontrole.

Navzdory skutečnosti, že The Guardian nemá pro tento rok příslušné údaje, je známo, že v roce 2018 uzavřelo Spojené království se Saudskou Arábií smlouvu o dodávce 48 stíhaček Eurofighter Typhoon v hodnotě 5 miliard liber.

 

Bild: Německo cvičí saúdské důstojníky i přes vraždění v Jemenu!

 

Zvláště a zejména se mezi „hlavními trhy” ministerstva zahraničního obchodu Velké Británie lze kromě Saúdské Arábie, zařadit Bahrajn a Kolumbii. Všechny tři země jsou zahrnuty do seznamu států „primárního zájmu”.

Navíc britský vývoz zbraní představuje také řadu zemí, vůči nimž OSN nebo EU uložily zákaz prodeje zbraní. Mezi ně patří Čína, Egypt, Irák, Libye a Rusko.

„Schválení prodeje výkonného sledovacího zařízení, letadel nebo bomb režimům, které loví novináře a zabíjejí, diktátoři, kteří je používají na školy a nemocnice, je jasným porušením britského zákona o kontrole vývozu zbraní. Nedodržování zákonů vládou nevyhnutelně vede k tomu, že britský vývoz zbraní může porušovat lidská práva po celém světě,” cituje The Guardian slova Lloyda Russella-Moyleho, člena britského parlamentu.

Tato skutečnost dokresluje neuvěřitelnou a letitou pokryteckost nejen vlády Velké Británie, ale také celého tzv. “demokratického” Západu.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru