Je to zde zase – když podle Daily Express Rusko napadne Evropu…

Britský bulvární deník uvedl, že Severoatlantická aliance překonává Rusko, pokud jde o počet vojáků i v počtu vojenské letecké techniky.

Vojenské cvičení „Zapad-2017“ dodalo pouze palivo západním obavám z možné ruská invaze do východní Evropy, a to zejména poté, co prezident Vladimir Putin modernizovaných armády, zvýšil počet dobrovolných sil, tanků a stíhaček, napsal Daily Express.

V této souvislosti se britský bulvár rozhodl porovnat schopnosti ozbrojených sil NATO s ruskými ozbrojenými silami. Podle něj Severoatlantická aliance má převahu nad Ruskem, pokud jde o armádu. Síly bloku činí 2 miliony lidí, zatímco ruská armáda má k dispozici jen 1 milion vojáků.

Současně NATO překonává Rusko v počtu techniky, které jsou v provozu leteckými silami. Aliance jich má 13 tisíc kusů, zatímco Rusko jen 3 tisíce 914.

Rusko má však nespornou výhodu v terénu, protože je dvakrát silnější než NATO v počtu tanků, přičemž má k dispozici 20 tisíc kusů těchto bojových vozidel.

Daily Express nicméně konstatuje, že hlavní síly bloku připadají na Spojené státy, a proto se nacházejí v značné vzdálenosti od Evropy. Navíc pouze osm z 29 zemí NATO přiděluje 2% HDP nebo více na vojenské výdaje specifikované zeměmi aliance (to byla naprosto nelogická poznmka deníku – jen evropská část NATO má vojenský rozpočet, který překonává ruský zhruba osmkrát – pozn. red.).

Nejzranitelnější země v případě ruského útoku jsou Estonsko, Lotyšsko, Litvu a Polsko. Předpokládá se, že Rusko přes Bělorusko může zaútočit na pobaltské země, aby odřízlo Polsko od svých evropských spojenců. A pokud poté země zahájí raketový útok na zařízení NATO v Německu, nebude aliance moci okamžitě reagovat na invazi.

Současně, bez podpory NATO, Estonsko, Lotyšsko a Litva nemohou dlouhodobě čelit Rusku. Ale jakmile dorazí americká armáda, bude Severoatlantická aliance schopna provést „destruktivní” protiútok, kterému Rusko nebude schopno odolat.

V takovém případě se bude muset uchýlit k použití záložního plánu – pohrozit použitím jaderných zbraní. Nakonec však nebude přeměnění této hrozby v život prospěšné žádné straně.

Pokud pomineme typickou natoidní rétoriku o „hrozbě“ Ruska, je pozoruhodné, že žádné západní médium včetně Daíly Express si neklade otázku, proč by proboha mělo Rusko zaútočit na pobaltské republiky nebo Polsko? Kde je motiv, aby se pustilo do války s NATO? Dobytí nepřátelského území by mu nic, zhola nic nepřineslo.

Nicméně pokud bychom se drželi myšlenkových pochodů tohoto typu, lze otázku zcela jistě obrátit. A to na motivy, proč by měla být hrozba „agresivního“ NATO ohledně útoku na Rusko reálnější. Ten motiv je zcela jednoduchý, jako zásadní – zbavit se nepříjemného, nepodřízeného, vojensky slušně a surovinami skvěle zájištěného soupeře.

Je zjevné, že pokud by se jaderné zbraně nepoužily, byla by převaha na straně NATO rozhodující (zejména drtivá převaha letectva, řada tanků v ruské výzbroji je navíc staršího data). Motiv vojensky porazit Rusko by směřoval ke změně režimu nebo dokonce k rozdělení Ruska na více státních, víceméně loutkových útvarů. Proto by si přemýšliví lidé měli pokaždé po přečtení tvrzení vojenských i politických představitelů NATO a západních médií o „agresívních plánech Ruska“, představit přesně jejich opak.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru