Mistr Yoda je vyobrazen v dávných rukopisech

Yoda – ušatý Jedi z Star Wars
Kritici nedokážou vysvětlit, jak se Yoda – ušatý Jedi z Star Wars – ocitl na stránkách středověkého rukopisu s názvem Decretals of Gregory IX with gloss of Bernard of Parma, který je uložený v Britské knihovně. Namalovali ho autoři fantastické ságy do 700 let starého rukopisu? Vyloučeno. Výzkumníci nyní obrátili pozornost veřejnosti k obrazu tajemného tvora. A samozřejmě Yoda z daleké galaxie nemohl navštívit zemi – protože je to vymyšlená bytost.

Není jasné ještě něco jiného: koho tvůrci rukopisu zobrazili jako mistra Yoda, pokud ne jeho samotného? Na stránce, kde je bytost vyobrazena, se mluví o činech biblického hrdiny Samsona. A mezi postavami kolem něj nebyl nikdo, kdo by se Yodovi podobal.

Samson
Samson byl obdařen nadpřirozenou mocí srovnatelnou s tou, kterou ovládal mistr z Hvězdných válek. Jeho síla stačila na to, aby sám různými způsoby a na různých místech zabil celkem několik tisíc filištínských, kteří zotročovali Izraelity. Ale na pohled biblický hrdina vypadal jako člověk. A jakýsi ušatý tvor … zkrátka tajemství.

Samson a Dalila: Tato filištínská žena, ke které hrdina vzplanul vášní, ho zradila. Zjistila, že Samsonova sílu je v jeho vlasech a vyzval krajany, aby ho ostříhali. Samson ztratil svou sílu, byl zajat a oslepen. Na obrázku se nachází uprostřed. Vůbec se nepodobá Yodovi.

Svatý Mickey Mouse
Před několika lety v kostele v rakouském městečku Malta byla odhalena freska s vyobrazením, které se nápadně podobalo postavičce Mickey Mouse. Tuto postavičku vytvořil Walt Disney ve 20. století. Freska byla stejně jako rukopis s Yoda stará více než 700 let.

Podle vyjádření kritika Eduarda Malknehta může být na fresce namalovaný Svatý Kryštof. Často se zobrazoval s hlavou psa. No a tentokrát chtěl umělec nakreslit psí hlavu a vznikla spíše myší – podobná té, kterou za několik set let dostala kreslená postavička.

Na fresce: buď Mickey Mouse nebo Svatý Kryštof

(suenee.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru