Může být vrah Zodiac ještě naživu?

Kromě svých zrůdných činů poutal pozornost veřejnosti tím, že policii a tisku zasílal výsměšné dopisy s údajným klíčem ke své totožnosti ve formě rafinovaných šifer, které byly tvrdým oříškem i pro přední experty CIA, FBI a NSA. I když vyšetřovatelé měli téměř tři tisíce podezřelých, vrah nebyl nikdy dopaden! Je tedy možné, že je tento krvelačný zabiják stále mezi námi?

Přezdívku dostal podle své značky, kterou dopisy pro média a policii podepisoval – kříže v kruhu, který je značkou hodinek Zodiac, nebo jen velké písmeno Z. Ve svých dopisech se „chlubil“ 37 vraždami, ale policie mu připisuje jen sedm vražedných útoků, z toho pět dokonaných vražd.

Prvními obětmi tohoto sériového vraha byl mladý pár Betty Lou Jensen (16) a David Faraday (17), které Zodiac zastřelil 20. 12. 1968 u Lake Herman Road na území města Benicia. Mladý par zaparkoval na tomto odlehlém místě, kde je po pár minutách milostných hrátek přerušil příjezd neznámého auta. Zastavilo vedle nich a jeho řidič bez jediného slova přistoupil k jejich vozu a jako smyslů zbavený začal střílet – David dostal kulku do hlavy a byl na místě mrtev, do Betty vrah vystřelil hned pětkrát.

Půl roku poté (4. 7. 1969) následovala vražda Darleny Ferrinové (22) a nedokonaná vražda Michaela Mageaua (19). Vrah na ně začal střílet v časných ranních hodinách na parkovišti Blue Rock Springs Park. Ferrinová byla po převozu do nemocnice prohlášena za mrtvou. Mageau útok přežil a později jako útočníka identifikoval na fotografii A. L. Allena (viz níže).

Dva měsíce na to (27. 9. 1969) si Zodiac vybral Bryana C. Hartnella (20) a Cecelii A. Shepardovou (22). Pobodal je u jezera Beryessa v údolí Napa. Hartnell šest bodných ran do zad přežil, zatímco jeho přítelkyně dva dny poté zemřela. A už pár dnů poté zaútočil Zodiac znovu – tentokrát se jeho terčem stal 29letý Paul Stine, kterého zastřelil 11. 10. 1969 v San Francisku. Dalšími možnými oběťmi, u kterých ale policie Zodiacovu účast neprokázala, byli Cheri Jo Batesová (18), Robert Domingos (18), Linda Edwardsová (17) a Donna Lassová (25).

Co znamenaly vrahovy šifry?
Na případu bylo hodně neobvyklé to, jakým způsobem o sobě dával vrah vědět. 1. srpna 1969 napsal do redakcí tří bulvárních novin. V dopisech nejen detailně popsal dosavadní vraždy, ale i to, co měly jeho oběti na sobě. Do dopisů také přiložil šifrované zprávy s tím, že je deníky musí otisknout, jinak bude zabíjet znovu. Tvrdil, že v kryptogramech je zašifrována jeho totožnost, a když policie bude dostatečně šikovná, odhalí ho. S novináři komunikoval i o týden později, a tehdy už se představil jako Zodiac.

Došlo i na překvapení – zatímco policie si s šifrou nevěděla rady, rozluštili ji čtenáři jednoho z deníků, manželé Salinasovi. Policie se tak konečně dozvěděla, co jí o sobě chce vrah říct: popisoval svou touhu zabíjet lidi namísto zvířat. Vysvětloval, že když někoho zabije, udělá si z něj vlastně svého otroka. Do konce roku 1970 na sebe Zodiac upozornil ještě dalšími vzkazy, ve kterých se však policii jen vysmíval, mnohé ale byly považovány jen za napodobeninu jeho stylu.

Dramatický zvrat nastal až 7. října 1970, kdy do deníku Chronicle dorazily od Zodiaka hned tři dopisy pocákané krví. Jejich text byl slepen z vystřihnutých písmen a zakončený třinácti dírami. Vyšetřovatelé je tentokrát označili za pravé a rozjeli pátrání po dalších obětech.

Tři týdny na to obdržel redaktor Chronicle Paul Avery další dopis, ve kterém mu Zodiac psal, že bude potrestán. Novinář vzal hrozbu vážně, a proto o něm napsal na titulní stranu otvírací článek. Brzy na to dostal Avery anonymní dopis, kde mu pisatel vylíčil podrobnosti týkající se čtyři roky staré nevyřešené vraždy vysokoškolačky Cheri Jo Batesové. V dalším dopise z r. 1971 byly uvedeny okolnosti týkající se vraždy ošetřovatelky Donny Lassové, jejíž tělo nebylo nikdy nalezeno.

Poslední dopisy od Zodiaka dostala redakce Chronicle v roce 1974, pak se vrah odmlčel. Do novinových redakcí došlo celkem 21 dopisů, ve kterých byly popsány detaily, jež mohl znát jedině Zodiac.

Totožnost pachatele nebyla nikdy objasněna

Policie v souvislosti s vraždami vyslechla 2500 osob. Hlavním podezřelým byl jistý Arthur Leigh Allen (1933 až 1992). Na předložené fotografii ho navíc poznal i Michael Mageau, který Zodiakův útok přežil. Jenže chyběly přímé důkazy, na jejichž základě by mohl být Allen odsouzen. Později ale byla možnost porovnat Allenovu DNA se stopami na jedné ze Zodiakových obětí, a ty se neshodovaly.

Dalším podezřelým je stále Rick Marshall, který v době vražd žil v San Francisku blízko míst, kde byly spáchány. Navíc pracoval jako technik v rozhlasové stanici KTIM, jejíž znaky byly podobné šifrám v Zodiakových dopisech. V hledáčku policie se ocitl také Lawrence Kane, který v r. 1962 utrpěl při autonehodě vážné poškození mozku, takže ztratil schopnost soucitu. Jeho písmo se nejvíce podobalo Zodiakovu rukopisu. V případech všech podezřelých ale chyběly přímé důkazy, které by je dostaly před soud.

Každopádně ještě nyní se každý rok v USA objeví někdo, kdo tvrdí, že jeho příbuzným byl Zodiac. Pokud se teď ptáte, zda dotyčný může být ještě naživu, odpověď zní: Nejspíš už je po smrti. A pokud ještě žije,  byl by to už neškodný stařík. Jestliže budeme brát v úvahu datum první prokázané vraždy (20. prosinec 1968) a profil typického sériového vraha: běloch, svobodný, ve věku 27 až 35 let, pak se Zodiac narodil nejspíš v letech 1933 až 1941. Neboli letos by mu bylo mezi 73 až 81 lety. Samozřejmě že i v tomhle věku se dá vraždit, ale k čemu by pak Zodiac potřeboval tak dlouhou přestávku? Poslední vraždu spáchal prokazatelně v r. 1969.

(procproto.cz, foto: archiv)

 

Přejít nahoru