Americký žurnalista: Proč je pro Spojené státy důležitá Kerčská úžina?

V článku se Buchanan vrátil ke krizi v Kerčské úžině a ptá se jestli byl provokatér Vladimir Putin nebo Petro Porošenko. Jedno je ale jisté, že tento konflikt „umožnil“ americkému prezidentovi nesetkat se v Buenos Aires s ruským prezidentem.

 

Publicista připomíná, že s návratem Krymu k Rusku  se obě strany Kerčské úžiny staly ruským územím. Azovské moře se stalo virtuálním ruským jezerem, jehož přístup je řízen Ruskem, stejně jako přístup do Černého moře je řízen Tureckem. Ukrajinské lodě, včetně válečných lodí, musí  předem žádat ruské úřady o povolení k proplutí  pod krymským mostem do Azovského moře a dále k hlavnímu přístavu Mariupol.

Moskva tvrdí, že Ukrajina úmyslně porušila nová pravidla tranzitu, které Kyjev zná, a vytvořil  tak úmyslně incident.

 

„Incident v Černém moři byl provokací organizovanými ze strany Ukrajiny  a možná i prezidentem Porošenkem, jehož  rating klesá … takže potřeboval něco udělat, ” tvrdí Moskva.

Maxim Eristavi z Atlantské rady, se v tom shoduje: “Porošenko chce bodovat  ve své volební kampani. Hraje s kartou hlavního velitele, létá ve vojenské uniformě a snaží se budit dojem, že má vše pod  kontrolou. ”

Americká velvyslankyně Nikki Haleyová nicméně obvinila Rusko z “protiprávních jednání” proti ukrajinským lodím a incident označila za “arogantní akt, který mezinárodní společenství nikdy nepřijme”.

„Dalo se předpokládat, že naši intervencionalisté odsoudí ruskou “agresi” a budou požadovat, abychom podpořili naše ukrajinské “spojence” a poslali vojenskou pomoc,“ zdůraznil Buchanan.

Proč je pro americké podnikání důležitá Kerčská úžina?

Proč američtí stratégové chtějí, abychom konfrontovali Rusko  kvůli Krymskému poloostrovu, v němž stojí palác Livadia, který byl poslední letní rezidencí cara Mikuláše II.?

Pokud Ukrajina měla právo se v roce 1991 zbavit se Ruska, proč Krym, Doněck a Lugansk nemají právo se zbavit Kyjeva?

 

Proč se necháváme vtáhnout do všech územních sporů?   O ostrovy  v Jihočínském moři, o Jižní Kurily,  a zda má Podněstří právo odtrhnout se od Moldavska, zda Jižní Osetie a Abcházie mají právo se zbavit Gruzie, když se Gruzie zbavila Ruska?

Potřebují Američané pečovat o tyto spory? Jsme opravdu ochotni riskovat válku s Ruskem nebo Čínou? Končí článek Patrick J. Buchanan.

(prvnizpravy.cz, foto: Buchanan.org)

Přejít nahoru