Skandály, rozvrat a polarizace v USA. Respektovaný deník nešetří kritikou

Každodenní divadlo

Mattis, široce respektovaný voják a diplomat, prokazoval svou kompetenci a dobrý úsudek v Bílém domě, který obojí očividně postrádá, konstatuje britský server. Dodává, že rozhodnutí čtyřhvězdičkového generála námořní pěchoty odejít naplnilo novinové titulky a posílilo dojem chaosu.

“Naneštěstí taková situace sedí nestálému prezidentovi,” pokračuje editorial. Tvrdí, že Trumpova administrativa, stejně jako jeho předvolební kampaň, je orientována na vytváření každodenního divadla pomocí skandálů, rozvratu a především polarizace.

Cílem je posilovat emoce a předsudky  Trumpových zastánců i kritiků, míní prestižní deník. Dodává, že toto divadlo má pouze utvrdit přesvědčení o Trumpových příznivcích a nepřátelích a nejde v něm o politiku.

 

Trumpův příkaz stáhnout všech dva tisíce amerických vojáků ze Sýrie během měsíce a tisíce dalších z Afghánistánu nemá podle liberálního serveru žádný rozumný důvod a nepřišel v důsledku porážky Islámského státu na Blízkém východě ani dokončení mise ve střední Asii.

“Ani zdaleka. Krok však uspíší krizi doma i v zahraničí. Spojené státy jsou nyní připravené opouštět přátele bez varování,” kritizuje The Guardian. Vysvětluje, že stažení amerických vojsk ze Sýrie ponechá americké spojence Kurdy na pospas tureckým a syrským jednotkám podporovaným Ruskem a Íránem a oslabuje americké pozice v regionu.

V Sýrii, kde zuří téměř 8 let válka, může nastat dramatický posun v rozložení sil, obává se renomovaný deník. Připomíná, že také afghánská vláda je částečně závislá na západních vojenských jednotkách a Mattis si oprávněně myslel, že americká přítomnost je nezbytná k porážce teroristů v obou zemích a zajištění prostředí nutného k dojednání trvalejšího míru.

Udeř a uteč

Trumpova zahraniční politika je proti tomu vedena ve stylu “udeř a uteč”, útoku na nepřítele se zdrcující silou a následným rychlým stažením vojsk, které nastolení pořádku nechává na jiných, deklaruje The Guardian. Poukazuje, že šéf Bílého domu dle svých slov hodlá ustoupit od tradiční vůdčí role Spojených států ve světě a podpory, kterou poskytují na pravidlech založenému světovému řádu.

“USA měly dlouho pocit výjimečnosti. Nesporně usilovaly o multilaterální řád, aby nad ním uplatňovaly kontrolní vliv,” píše prestižní server. Podotýká, že předchozí američtí prezidenti se snažili tento cíl racionálně hájit s odkazem na demokracii, vládu práva a liberální hodnoty a Trump je prvním prezidentem v poválečné éře, který tak nečiní a místo toho obdivuje diktátory.

Mattis ve svém rezignačním dopisu správně uvedl, že Čína a Rusko jasně usilují osvět, který je v souladu s jejich autoritářským modelem a kde by mohly uplatňovat veto v otázce ekonomických, diplomatických a bezpečnostních zájmů jiných zemí, připomíná editorial. Vysvětluje, že Mattis naznačil, že pokud USA nebudou autoritářskému modelu čelit, riskují jeho podporu.

“Toto je skutečná výtka Trumpovi, narcistickému lháři se silným smyslem pro mafiánskou etiku,” nebere si servítky The Guardian. Prezident si podle něj myslí, že vláda spočívá v hraní divadla pro své příznivce, nikoliv službě všem, a tak jeho vláda prohlubuje nerovnosti a podporuje opatření potlačující vůli voličů.

Pokud bude tento trend pokračovat, americké demokracii hrozí, že se bude odvíjet od zmanipulovaných voleb, nikoliv od politické soutěže, varuje britský deník. Podotýká, že Trump slíbil rozvrat a svět by se neměl divit, že to naplňuje.

(eurozpravy.cz, foto: archiv)

 

Přejít nahoru