Amerika first, dlouhý život pro Trumpa, dlouhý život pro F-35…

“Amerika first” je motto, které je základem veškeré politiky prezidenta Trumpa v zahraniční, hospodářské a vojenské politice. V obraně je jeho úkolem zajistit, aby dolary vynaložené americkým daňovým poplatníkem zůstaly v USA, a ne v jiných zemích.

To vysvětluje Trumpův postoj vůči NATO, kterému hrozí, že USA ho opustí, pokud členové členských států nebudou investovat více do své vlastní obrany! Jeho požadavek: Nejméně 2% HDP!

A také z tohoto důvodu má Donald Trump připravenou tajnou zbraň F-35, Lockheed-Martin, prémiové americké zboží pro obranu. Pro jeho vývoj bude zapotřebí celkem 450 miliard dolarů! Asi 50krát víc než francouzské letadlo Rafale,   podle nejvíce “utajovaného” rozpočtu. A možná o něco méně na bojišti, kde prokazuje svou impozantní výkonnost už deset let. Zatímco F-35 je stále daleko od svého bojového nasazení.

 

Prezident USA poté, co se marně pokoušel zastavit tento program na začátku svého funkčního období, chce ukázat svým daňovým poplatníkům, že díky jeho politice bude náklady na toto letadlo sdílet mnoho dalších zemí světa a že od doby, kdy je stavěno v USA, zaručí také větší zaměstnanost.

Z dlouhodobého hlediska je však tato tajná zbraň jedem jak pro NATO, tak pro spojenecké země, tak pro Spojené státy. Jed z alespoň 3 důvodů.

První důvod. Náklady na pořízení jsou tak vysoké, že to dokonce vyděsilo Pentagon a jeho úředníky. Belgičané oznámili, že vzhledem k předpokládaným nákladům na údržbu letadla budou mít piloti o 30% méně letových hodin než u současného letadla , F16.
Druhý důvod vyplývá z prvního. Evropské země, které si pořídí F-35, tento program v příštích 40 letech „vysaje“ jejich rozpočet na obranu.. Výsledkem bude, že Evropa bude obtížněji budovat svou leteckou složku.
Třetí důvod. Toto letadlo je také jedem pro země NATO, protože všechny tzv. zahraniční  mise suverenity, mimo rámec NATO, budou okamžitě známé Američanům, kteří mají naprostou kontrolu nad zbraňovým systémem letadla. Z celkových a okamžitých znalostí strýček Sam bude vědět o každém letu, protože letadlo je pouze posledním nástrojem rozsáhlého systému zbraní navrženého USA. Pouze Izraelci, kteří prosadili instalaci vlastního avionického systému na palubě z toho uniknou.

Ale zdá se, že ovcím z Panurge se ta pomalá otrava líbí. Trumpovy hrozby nakonec přinášejí ovoce.  A kdo další z Evropy koupí F-35 po Norsku, Nizozemsku, Spojeném království, Itálii a Belgii?

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru