Kdo nebo co vysílá z hlubokého vesmíru záhadné rádiové signály?

Mezi 13 rychlými rádiovými záblesky známými jako FRB (jde o dosud nevysvětlený fenomén, který trvá pouhý okamžik – milisekundy, ale má energii milionů Sluncí) se opakoval jeden neobvyklý signál pocházející ze zdroje vzdáleného 1,5 miliardy světelných let. Podobný úkaz byl až dosud zachycen pouze jednou jiným teleskopem.

„Věděli jsme, že by nemuselo jít o ojedinělý případ,” řekla astrofyzička z University of British Columbia Ingrid Stairs. „A s větším počtem zdrojů, které nyní můžeme studovat, možná dokážeme jednou pochopit tyto vesmírné hádanky – odkud pocházejí a co je způsobuje.”

Observatoř CHIME, která se nachází v údolí Okanagan v Britské Kolumbii, disponuje čtyřmi 100 m dlouhými půlválcovými anténami. Ty monitorují každý den celou oblohu nad severní polokoulí. Teleskop byl instalován loni a okamžitě detekoval 13 rádiových záblesků včetně opakovače (elektronický aktivní síťový prvek, který přijímá zkreslený, zašuměný nebo jinak poškozený signál a opravený, zesílený a správně časovaný ho vysílá dále).

„Objevili jsme druhý opakovač a jeho vlastnosti jsou velmi podobné prvnímu,”informoval Shriharsh Tendulkar z McGillovy univerzity. Kanadští vědci zatím detekovali 60 FRB a dva opakovače. Domnívají se ale, že během dne jich mohou být i tisíce. Existuje velké množství teorií, co FRB emituje. Mohou to být pulzary, tedy rotující neutronové hvězdy, nebo černá díra, případně aktivní mezihvězdné mračno. Spekuluje se také, že by mohly pocházet z nějaké mimozemské vesmírné lodi.

(procproto.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru