Chytrý telefon na 80 let starém obraze?

Je na něm vyobrazeno setkání anglických kolonistů s americkými Indiány, ke kterému došlo v 17. století na území dnešního státu Massachusetts. Podle některých názorů dílo dokazuje možnost cestování v čase.

Obchodník William Pynchon (1590 – 1662), který je považován za zakladatele Springfieldu, je na obraze obklopen původními Američany. Uprostřed poměrně chaotické scény je vyobrazen předmět, který v daném období nemám co dělat. V kánoi sedí Indián s peřím ve vlasech a upřeně kouká na drobný černý obdélníkový předmět, který vypadá jako současný smartphone.

Znali Indiáni chytré telefony už v 17. století?

K události ale došlo téměř 400 let před tím, než se chytré telefony objevily. A samotný obraz vznikl 70 let před vynálezem iPhone. Malíř, který zemřel v roce 1982, k danému artefaktu žádné vysvětlení nepodal. „Opravdu se to podobá chytrému telefonu, je tam i podobnost v tom, jak ho Indián drží v ruce a soustředí na něj svou pozornost,“ řekla dr. Margaret Brachak z Pensylvánské univerzity.

Ačkoli se mnozí domnívají, že obraz může dokazovat možnost cestování v čase, historik Daniel Crown soudí, že záhadný předmět je ve skutečnosti obyčejné zrcátko. „Romanova takzvaná abstraktní estetika byla nejednoznačná,“ komentuje Crown.  Obraz podle něj popisuje jeden z momentů založení Springfieldu, kdy se kolonisté pokoušeli získat sympatie původních obyvatel neobvyklými dárky, mezi něž patřila nejen zrcátka, ale i další lesklé předměty. Indián ale může podle Crowna držet v ruce například i jedno z Evangelií.

(zdroj: procproto.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru