Kurkumin zabírá proti zánětům kloubů

Kurkumin je přírodní žluť, která se pyšní především svými silnými antioxidačními a protizánětlivými účinky. Tyto účinky mají na organismus v mnoha rovinách velmi pozitivní vliv. Jako antioxidant pomáhá kurkumin z těla odstraňovat a eliminovat volné radikály.

Ty nám způsobují předčasné stárnutí a snižují naši obranyschopnost. Kurkumin očišťuje tělo od toxinů uložených hluboko v těle a tím zlepšuje náladu, uvolňuje od emočního napětí, deprese či únavy. Kurkumin tak díky těmto antioxidačním účinkům naše tělo omlazuje. Když je v těle minimum volných radikálů, tak se zlepšuje i regenerace organismu.

Tělo pak může tvořit nové zdravé buňky a tkáně. To se pak odráží na stavu naší kůže, která netrpí záněty, ekzémem či akné. A v případě jejího poškození dochází k rychlejšímu hojení a prevenci tvoření jizev. S těmito antioxidačními účinky se projevují i protizánětlivé účinky kurkuminu. Proto je vhodné užívat kurkumin před a po operaci pro lepší rekonvalescenci.

Kurkumin je balzámem pro naši trávicí soustavu
Díky svým antioxidačním účinkům pomáhá udržovat naši trávicí soustavu v pořádku. Kurkumin  totiž podporuje činnost žaludku, jater i žlučníku. Pomáhá nám tak:

lépe trávit stravu bohatou na tuky
stimuluje zažívání a vylučování potřebných šťáv
zlepšuje stravitelnost potravy
zlepšuje vstřebávání živin, jejichž dostatek se projeví na funkcích celého těla
a navíc orgány trávicí soustavy čistí
Kurkumin nám pomůže, když máme narušenou střevní mikroflóru způsobenou nedostačující stravou a toxiny. Ty můžou ohrozit naše játra. Kurkumin dále dokáže tělo ochránit před bakteriálními, virovými patogeny a chronickými nemocemi. Potravu, která by tyto patogeny mohla obsahovat, tak umí detoxikovat.

A díky svým protinádorovým a protizánětlivým účinkům trávicí soustavu chrání a pomáhá při rakovině tlustého střeva a prostaty. Dokáže totiž působit na několik molekulárních drah v těle, které jsou zapojeny do vývoje, růstu a šíření rakoviny. Užívání kurkuminu během chemoterapie může značně podpořit celkovou léčbu.

Kurkumin uleví od bolesti kloubů a podpoří oběhovou soustavu
Pokud máme trávení v pořádku, tak máme i značně posílenou imunitu a jen tak něco nás nezaskočí. Svými antioxidačními účinky zmírňuje toto zázračné kurkumové barvivo negativní účinky stresu a špatné skladby jídla. Díky tomu pomáhá regulovat hladinu cholesterolu i cukru v krvi a předcházet tak potížím spojených s oběhovou soustavou. Zároveň tak snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Díky podpoře oběhové soustavy zlepšuje paměť a snižuje riziko nemocí spojených se špatnou pamětí a funkcemi mozku.  Dobré výsledky má i při léčbě cévní mozkové příhody či demence. A stejně tak je vhodnou prevencí srdečních chorob. Protizánětlivé účinky mají pozitivní vliv na bolesti kloubů. Pomáhá především proti zánětům kloubů, zvláště v ramenou či v kolenech. Tyto záněty dokáže zklidnit a ulevit tak od bolesti.

Abychom poznali příznivé účinky kurkuminu, tak je důležité si vybrat kvalitní doplněk stravy. Je důležité, aby tento doplněk obsahoval dostatečné množství této látky. Pokud užíváte nějaké léky, tak než začnete kurkumin užívat, tak se poraďte se svým odborníkem. Kurkuma všeobecně totiž může zpomalovat srážlivost krve a tím jít do protivky s některými léky.

(zdroj: energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru