Bouře v Německu. Muslimští zápasníci odmítli podat ruku rozhodčí …

Ta je rázně diskvalifikovala a jejich tým prohrál. Je možné požadovat od muslimských mužů v Německu, aby podali ruku ženě, nebo se od nich chce už příliš? Tuto otázku si na své titulní straně klade Bild am Sonntag (vydání 6. ledna 2019).

Nejčtenější německy psaný list se tím vrací k případu, který se odehrál krátce před Vánocemi ve spolkové zemi Hesensko. Tři muslimští zápasníci v tamní lize Hessen Nord-Ost odmítli podat při zahájení turnaje rozhodčí Ramoně Schererové ruku. Ta proto všechny tři obratem diskvalifikovala. Šlo o jednoho Bulhara, Sunaye Hamidova, a dva čečenské bratry, Iunadiho a Nazhavdiho Bisultanovi. Všichni jsou v Německu už dva až čtyři roky. Jejich tým RWG Hanau-Erlensee tak prohrál na body 32 : 0 s rivalem AC Bavaria Goldbach.

U diskvalifikovaných hráčů, ortodoxních muslimů, přitom jde o hesenské zápasnické mistry. Poprvé ale byli konfrontováni na žíněnce se ženou jako rozhodčí. Schererová později vysvětlila, že nešlo jen o podání ruky. Ve sporných situacích v boji se jako rozhodčí musí zápasníka třeba dotknout.

Případ opět rozproudil diskuse na téma islám v západní demokratické společnosti. Počínání muslimských zápasníků je všeobecně odsuzováno, označováno za nepřijatelné a též za nesportovní. Proti zápasníkům a jejich oddílu je podáno trestní oznámení kvůli poškození zápasnického svazu. Jak už je to ale obvyklé, ze strany muslimů v Německu se ozývají i hlasy, že islámská specifika, tedy též neochota mužů podávat ženě ruku, je třeba respektovat.

(eurabia.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru