Ruský expert posoudil šance Ruska v nejaderné válce s USA a NATO

Rusko se bude moci přiměřeně postavit proti Spojeným státům a zemím NATO v lokální válce, jejíž výsledky jsou do značné míry závislé na činnosti letectva.

To je závěr, s nímž přišel doktor vojenských věd Konstantin Šivkov. Jeho materiál, ve kterém expert analyzuje schopnosti letectva, byl publikován ve „Vojensko-průmyslovém kurýru“ a cituje ho list „Rossijskaja gazeta“.

Z kvantitativního hlediska mají letadla USA a NATO převahu, zejména pokud jde o leteckou dopravu, která, jak ukazuje praxe, je Američany aktivně využívána v místních konfliktech. Nicméně díky vážné modernizaci ruského leteckého parku a vzhledem k velkému počtu moderních letadel v posledních letech, v kvalitativním smyslu Spojené státy a NATO stále ještě zaostávají, uvedl expert. Navíc bojeschopnost ruského letectva byla jasně demonstrována v operací v Sýrii.

Ve velké válce bude obtížné bojovat proti USA a NATO. Ale podle vojenské doktríny Ruska, v případě skutečné hrozby porážky ozbrojených sil, při ztrátě svrchovanosti a územní celistvosti může být vůči agresoru použita jaderná zbraň. A USA se budou snažit takové válce vyhnout. Proto je pravděpodobnější ozbrojený konflikt na území třetích zemí.

V této situaci budou Spojené státy a země NATO schopné použít 2 000 až 2 500 letounů, z nichž bojových nepřesáhne počet 1 300, stejně jako 1200 až 1500 vrtulníků a až 600 dronů. Také může být použito 1500-2000 křídlatých raket. Délka trvání takového střetu se odhaduje v časovém intervalu od dvou do tří týdnů na dva měsíce nebo déle. V takovém případě lze provést několik operací, ale první bude klíčová a pokud bude neúspěšná a způsobí vážné ztráty letectva, je pravděpodobné, že západní strana nebude dále konflikt eskalovat.

Odborník zdůrazňuje, že hlavní protiváha letectvu Spojených států a NATO bude zajišťována protiletadlovými raketovými silami. Právě na jejich převahu se sází. Systémy S-400 a S-300 zajistí zónovou obranu, zatímco „Buky“ a „Panciri“ budou použity k ochraně objektů. Stíhačky udeří na nejdůležitější součásti nepřátelských jednotek a budou použity jako manévrovatelná rezerva. Ale klíčovým k úspěšnému odporu vůči leteckým operací je vytvoření radarového pole v celé nadmořské výšce a zajištění její bojové stability.

Bude také nutné zničit nepřátelské námořní seskupení, které může zahrnovat tři až šest letadlových lodí a až padesát lodí a ponorek. To bude vyžadovat 70 do 90 letounů Tu-22M3, 10-15 průzkumných letadel a těžkých stíhačkek, které budou schopny pokrýt bombardéry na dlouhé vzdálenosti.

„Vojensko-průmyslový kurýr“ konstatuje, že Rusko disponuje dostatečným počtem těžkých stíhaček, útočných letadel, strategických letadel a vrtulníků pro úspěšnou konfrontaci v takovém konfliktu. Nicméně může dojít k nerovnováze v lehkých stíhačkách, dálkových a průzkumných letadlech, bojových letadlech a dopravních vrtulnících.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru