Putin varoval Spojené státy před novou karibskou krizí

„Celkově ve vojenském spojení nemáme špatné kontakty, pracovní úroveň, máme na čem společně pracovat, specialisté pracují,“ uvedl Putin na schůzce se zástupci ruských informačních agentur a tištěných médií.

Podle něj s USA probíhají pravidelné kontakty. Prezident uvedl příklad se spoluprací ohledně Sýrie. Navíc Moskva a Washington mají nástroje společné práce nad nesouhlasy.

„Doufám, že budou využity k tomu, aby ve světě nevznikaly žádné nové krize typu karibské. Neexistují k tomu žádné důvody,“ zdůraznil.

„Že nyní probíhá nějaké kruté vzdorování mezi dvěma systémy, jako tomu bylo v době studené války? Kdepak,“ dodal Putin.

Zdůraznil, že Rusko nechce opakovat karibskou krizi.

„Jestli to tam někdo chce, tak prosím. Řekl jsem dnes, k čemu potom dojde,“ uzavřel prezident.

Adekvátní a stejnou odpovědí na systém protivzdušné obrany USA Putin označil Avangard. Prezident také vysvětlil, proč během projevu před Federálním shromážděním přirovnal systém Avangard k první umělé družici Země.

„Já jsem se přeřekl. Z pohledu zajištění bezpečnosti je to absolutně rovnocenná věc,“ poznamenal ruský lídr.

Proslov ruského prezidenta

Ve středu vystoupil prezident Vladimir Putin se zprávou pro Federální shromáždění. Každoroční projev je tradičně věnován situaci v zemi a také směru, kterým se ubírá domácí a zahraniční politika. V tomto roce Putin promluvil v moskevském centru Gostinnyj Dvor. Jeho projev vysílaly všechny hlavní ruské televizní stanice.

Poslední zprávu prezident přednesl 1. března 2018. Putin projev označil za mimořádný a také za jistý mezník. Hlavním tématem byla opět potřeba důležitého zlomu v různých oblastech.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: archiv)

Přejít nahoru