Ukrajina posílá do Azovského moře další vojenské lodě

Informaci uvedl Vjačeslav Demjaněnko, zástupce šéfa pro obranné plánování generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny na briefingu o výsledcích reformy ozbrojených sil Ukrajiny, píše Ukrinform.

“Námořnictvo získalo šest malých obrněných lodí, v letošním roce se plánuje rozšíření o  další podobnou loď a dvou výsadkových člunů třídy Centaur. Pokračují práce na technickém návrhu raketového člunu „Lan“, vybaveným raketovým systémem Neptun. Aktivity pokračují na vybudování souboru námořních sil k plnění úkolů na pobřeží a v oblasti Azovského moře ” hlásil Demjaněnko.

Pokud jde o reformy v armádě, poznamenal, že v této době se mění námořní velení, velitelství námořních sborů a organizační struktura bojových a podpůrných jednotek. Řízení lodních brigád bylo tedy reorganizováno do divizí hladinových lodí a divize strážních a podpůrných lodí se staly divizemi námořních stráží. Navíc podle mluvčího byla vytvořena divize spojením podpůrných plavidel, které budou vykonávat výhradně úkoly podporující námořníky.

Děmjaněnko informoval o stavu dodávek zbraní a vojenského vybavení vojákům, zástupce generálního štábu uvedl, že do dnešního dne bylo do provozu uvedeno 16 vzorků a bylo přijato 32 vzorků zbraní a vojenského vybavení (AME), asi 8 000 jednotek nových nebo modernizovaných zbraní a zhruba 500 tisíc kusů střeliva.

 

“Jako technická pomoc ze Spojených států bylo vojákům dodáno pět radarových stanic pro boj proti bateriím a 2500 zařízení pro noční vidění,” řekl Děmjaněnko.

Zástupce vedoucího oddělení pro plánování obrany navíc uvedl, že výroba střeliva 152 mm, 60-120 mm min, 30 mm náboje pro automatické zbraně a 30-40 mm náboje pro granátomety je zvládnuta v průmyslových podnicích domácího obranného průmyslu.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: unian.info)

Přejít nahoru