Le Penová: Evropská unie se snaží rozpoutat občanskou válku v Irsku

„Evropská unie se ve skutečnosti pokouší rozpoutat občanskou válku v Irsku v nějaké formě… obnovit konflikt, který existoval v Irsku,” řekla Le Penová během diskuse o dohodě Brexit.

Le Penová dodala, že cílem EU je „co možná nejbolestivější rozvod”, ale zdůraznila, že to bude více pro EU než pro Spojené království.

Britští poslanci v úterý vyjádřili své stanovisko k řadě otázek týkajících se Brexitu a premiérce Therese Mayové naznačili jasný program pro další kolo rozhovorů s EU. Poslanci potvrdili, že v současné podobě nepodporují dohodu s EU, odmítají odchod z Evropské unie bez dohody, chtějí změnit podmínky pro Severní Irsko, ale současně nejsou připraveni převzít odpovědnost za vývoj podmínek.

Otázka irských hranic je hlavním úskalím v jednáních s EU a hlavním důvodem, proč britský parlament odmítá podpořit dohodu mezi Mayovou a EU o Brexitu. Předsedkyně vlády podpořila pozměňovací návrhy, které navrhli poslanci ohledně bodů týkajících se zvláštního celního a pohraničního režimu v Severním Irsku, protože doufá, že obnoví jednání s Evropskou unií a že podpora parlamentu může být vážným argumentem v těchto jednáních.

(zdroj: cz.sputniknews.com, David Vincent, foto: archiv)

Přejít nahoru