Vyslankyně USA v Polsku úspěšně převzala strategii vměšování a hrozeb

Ovšem stejně tak jedná také velvyslankyně Spojených států v Polsku, Georgette Mosbacherová, uvedl Thomas Dudek, novinář německého časopisu.

Stejně jako v případě Grenella, ji prezident Spojených států Donald Trump osobně jmenoval do funkce amerického velvyslance, a od září 2018 Mosbacherová „všemi silami” bránila zájmy Spojených států v Polsku. Navíc to také ráda dělá písemně, uvedl novinář.

Například v listopadu loňského roku v dopisech adresovaných polskému prezidentovi, předsedovi vlády a ministru vnitra Georgette Mosbacherová vyjádřila své „nejhlubší obavy”ohledně vyšetřování prokuratury týkající se novinářů TVN, kterou vlastní americký mediální koncern Discovery.

Tento případ nátlaku však nebyl výjimkou poté, co Georgetta Mosbacherová převzala funkci: dopisy z velvyslanectví USA byly také v poštovních schránkách jiných polských ministerstev.Jak zjistilo na začátku roku, Mosbacherová také „zasáhla do činností” ministerstva zdravotnictví a ministerstva infrastruktury Polska, konstatoval Thomas Dudek.

Šlo o to, že polské ministerstvo zdravotnictví odstranilo lék amerického farmaceutického podniku Genetech ze seznamu preferenčních léků. A polské ministerstvo infrastruktury vypracovalo pozměňovací návrhy k zákonu o osobní dopravě, což v důsledku může v Polsku prakticky znemožnit činnost americké společnosti Uber, vysvětlil novinář Der Spiegelu.

„V dopise adresovaném polskému ministru infrastruktury Andrzejovi Adamczikovi velvyslankyně Spojených států dokonce vyhrožovala, že opustí plánované investice USA v Polsku,” uvedl Dudek.

Ve výsledku, pokračoval autor článku, byla „strategie” Georgette Mosbacherové úspěšná.

„V případě kanálu TVN se státní zastupitelství kontrolované konzervativní vládou řízení vyhnulo. Lék americké společnosti Genetech se znovu objevil na seznamu slevových léků, který se aktualizuje každé dva měsíce. A na dodatky k zákonu o osobní dopravě nyní sedá prach na poličce,“ konstatoval novinář německého vydání.

Podle bývalého polského diplomata, odborníka na zahraniční politiku Witolda Jurasze, skutečnost, že se široká veřejnost dozvěděla o existenci těchto dopisů, naznačuje nespokojenost polské vlády.

„V jistém smyslu je to metoda odporu,” cituje autor Jurasze.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru