Když čaj z jitrocele pomáhá

Znáte to jistě i Vy. Horečka, bolest v krku, kýchání a kašel. Ležíme v teplé posteli, zkoušíme mnoho léků a nic nám nezabírá. A, samozřejmě, se snažíme přijít na kloub celé věci, proč žádný lék nefunguje. A přitom zapomínáme na už našimi předky dokonale ověřené bohatství naší přírody. Řekli by jste, že i takový “plevel”, jakým je všudypřítomný jitrocel, nám může pomoct?

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je trsnatá vytrvalá rostlina z čeledi jitrocelovitých (Plantaginaceae), charakteristická typickou růžicí přízemních listů, ze které vyrůstá několik stvolů. Rostlina je v dnešní době hojně rozšířena i na našem území, kde se vyskytuje na polích, u cest či na loukách. Jitrocel kopinatý je léčivá rostlinka, která se stala předmětem zájmu již v antickém starověku a to díky tomu, že působí proti kašli a také má protizánětlivé, antibiotické účinky, které jsou způsobeny přítomností glykosidu jménem aukubin.

Myší ouško, babí list, psí uši, ranocel. Všechna tato jména nosí nenápadná bylina. Ve středověku se jitrocel kopinatý stal symbolem zdraví i krásy. Staří Řekové jej nazývali chladivou bylinou pro jeho uklidňující účinky. Uznává jej i tradiční čínská medicína a ajurvéda. Zmínky o něm můžeme najít také ve většině herbářů z 16. a 17. století. Ze středověku pak patrně pochází jeho lidové názvy skorocel nebo ranocel, které rozhodně o jeho léčivých schopnostech něco vypovídají. Mezi účinné látky, které jitrocel obsahuje, patří především slizové léčivé látky, vitamin C, zinek, křemík a rostlinná antibiotika.

V současnosti je oblíbenou formou jitrocele jitrocelový čaj, který nemá žádné vedlejší účinky na organismus! Jistě si ale mnozí vzpomeneme, že jitrocel byla jedna z rostlin, kterou jsme mohli sbírat a sušit, abychom si ve škole napravili reputaci. A co pro nás důležité je, že pro své pozitivní účinky se jitrocel využívá převážně k výrobě čajových směsí, které působí protizánětlivě a na trávení. Současně se z jitrocele vaří odvary při problémech s dýchacími cestami. Je to díky jeho schopnosti odhlenit dutiny.

Pro své léčebné účinky je znám již od Antiky, kdy byl využíván jako látka působící i proti kašli. V lidovém léčitelství se využívá jako látka usnadňující potíže způsobené astmatem, záněty průdušek a další onemocnění dýchacích cest. Jitrocelový čaj působí pozitivně na trávení. Ano, je to tak. Jitrocel nám pomáhá.

Skorocel

Když si tuto léčivou a nám prospěšnou bylinku neumíme vypěstovat nebo nasbírat, tak to za nás udělala slovenská firma Fytopharma, která na trh, a to i český, dodává nejen vynikající, ale i pro naše zdraví tak přepotřebný porciovaný čaj. Balení obsahuje 20 sáčků o 1,5 g, které stačí doma nebo v práci zalít 1/4 l vřící vody a nechat 10 – 15 minut jednoduše vyluhovat. Pro děti ve věku 3 – 12 let se doporučuje podávat 1 krát denně, děti od 12 let a dospělí by ho měli užívat 2 – 3 krát denně. Když vás bolí v krku, tak vám poradím dle vlastní zkušenosti: nechte čaj vychladnout a vlažný čaj můžete taktéž použít jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny.

(PR, foto: Shutterstock)

 

 

Přejít nahoru