National Interest srovnal stíhačky Su-57 a F-35

Jak novináři poznamenali, prezidenti Ruska a Spojených států opakovaně označili bitevniky svých ozbrojených sil za nejlepší na světě, ale pro analytiky je obtížné říci, které letadlo je lepší, protože plní různé úkoly.

Takže, podle autorů článku, Su-57 překonává svého amerického soupeře v manévrovatelnosti, rychlosti a dosahu. F-35 je však méně náchylný k detekčním systémům a odhalení.

F-35 byl vytvořen v rámci konceptu „sumarizace informací” a funguje v roli regulátora spojeneckých letadel, protože jeho senzory a procesory vytvářejí integrovaný a dynamický obraz bitvy v reálném čase.

F 35

Su-57 nemá takovou možnost, uvedla publikace, ale je používána jiným způsobem, protože doktrína ruského letectva zahrnuje získání převahy ve vzduchu a potlačení nepřátelského letectva a bitevnik se s tímto úkolem perfektně vyrovná. Pro činnost F-35 se ostatně předpokládají akce v hloubi fronty.

Pátá generace ruského stíhacího letounu Su-57 poprvé letěla v roce 2010. Je navržen tak, aby zničil všechny typy vzdušných, pozemních a pozemních cílů a kombinace vysoké manévrovatelnosti a schopnosti provádět nadzvukový let s moderním komplexem palubního vybavení a nízkou viditelností mu dávají výhodu nad nepřátelskými letadly.

F-35 je pátá generace amerického bitevniku. Výroba letadel začala v roce 2006 a v provozu je od roku 2012. Existují tři verze tohoto modelu: pozemní stíhací letoun pro americké letectvo, bitevnik s krátkým vzletem a vertikálním přistáním pro námořní pěchotu a palubní stíhací letectvo pro námořnictvo.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru