Soros

Evropská komise popírá obvinění z „tajného spiknutí” se Sorosem!

Maďarsko vede tvrdou protiimigrační politiku, která se staví proti povinným kvótám na přerodělení migrantů. Budapešť navíc odmítla podepsat Globální migrační pakt OSN. Velkou polemiku v Bruselu vyvolaly billboardy v Maďarsku s obrazem předsedy EK Jeanem-Claudem Junckerem a skandálním finančníkem Georgem Sorosem.

„Rozhodli jsme se dnes zveřejnit odpověď poté, co maďarská vláda zahájila kampaň s názvem” Máte také právo vědět, co Brusel plánuje”. EK souhlasí s tím, že občané opravdu zaslouží poznat pravdu o tom, co dělá EU, ale myslíme si, že si zaslouží fakta. ne fikce,”citovala prohlášení EK agentura RIA Novosti.

Podle exekutivního orgánu EU maďarská kampaň „narušuje pravdu a snaží se vylíčit ponurý obraz tajného spiknutí s cílem povzbudit migraci do Evropy”.

“Pravdou je, že neexistuje žádné spiknutí. Vyjádření maďarské vlády jsou v nejlepším případě zcela nesprávná nebo zavádějící, a nic z toho nemá nic společného s Georgem Sorosem, a proto by si komise ráda objasnila tento problém, bod po bodu,” uvedla EK.

Komise odmítla obvinění z úmyslu „zavést povinné přesídlovací kvóty”, a uvedla, že přesídlování uprchlíků bylo vždy a vždy bude „na přísně dobrovolném základě”. Evropští úředníci také nesouhlasí s tezí, že údajně chtějí „oslabit práva členských států chránit své hranice”, „usnadnit imigraci pomocí víz pro migranty” nebo „dát ještě více peněz organizacím, které podporují přistěhovalectví”.

„Evropská komise nemá v úmyslu zavádět humanitární víza. EK nespolupracuje s žádnými organizacemi, které podporují ilegální migraci. Pomoc EU nepodporuje migraci, ale pomáhá pouze uprchlíkům v Řecku,” odpověděli v Bruselu.

 

Evropská komise také odmítla tvrzení, že „chce snížit finanční prostředky pro země, které se postavily proti přistěhovalectví”, a tvrdí, že financování EU není v žádném případě spojeno s podporou nebo opozicí vůči migraci.

Trochu tato argumentace ale skřípe. Ještě v roce 2017 eurokomisař Dimitris Avramopoulos hrozil Polsku, Maďarsku a České republice Evropským soudním dvorem, pokud nezmění svůj přístup a nezačnou přijímat uprchlíky nacházející se v Itálii a Řecku. Eurokomisařka Věra Jourová zase hovořila o směřování Maďarska k „totalitě“.

EK si nyní sice myje ruce, ale ponechává volné pole rezolucím a krokům Evropskému parlamentu vůči Maďarsku. Stejně tak zvláštně nezaujala stanovisko k otevřeným vyhrůžkám Emmanuela Macrona finančními a organizačními sankcemi či skrytějším Angely Merkelové vůči zemím V4 ohledně podřízení se jejich požadavků na migraci.

(zdroj: privnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru