Jak se zbavit rýmy rychle a přirozeně

Rýma je zánět nosní sliznice, který je často virového původu. Akutní rýma je součástí zánětu horních cest dýchacích. Nejčastěji nás potrápí v souvislosti s nachlazením. Tato akutní rýma může mít mnoho podob. Nejčastěji ale začíná jako velice intenzivní vodnatá rýma, která pak přechází do hustší sekrece s ucpáním nosu. Na rýmu existuje řada léků či přírodní léčba. Jak se ale zbavit rýmy rychle a přirozeně.

Rýma dokáže sama odejít do týdne až čtrnácti dnů. Rýma je totiž reakcí těla. Pokud se tedy zbavíme virů, tak zmizí i rýma.  Pokud se chceme virů zbavit, tak je důležité posílit svou obranyschopnost. V tom nám nejvíce pomůžou betaglukany. Přírodní látky, které zrychlí a zvýší aktivitu imunitních buněk. Jejich účinek je osvědčený a je to způsob, jak se opravdu rychle zbavit rýmy.

Dále jsou to doplňky, které nám dodají potřebné vitamíny a látky, které obranyschopnost posílí. Skvělá je v tomto šťáva z rakytníku, která je bohatá na vitamín C a antioxidanty. Nepřekonatelným zdrojem vitamínu C jsou pak plody camu camu.

Myšlenky souvisí s tím, jak se zbavit rýmy
Viry vnímáme jako narušitele naší zóny či hranice zdraví, tedy vyrovnanosti a klidu. Na úrovni myšlenek se tedy jedná o pocity, které nějak náš klid narušily. Nejčastěji je to spojeno s pocity ublížení, pocity křivdy a smutku.

Tento nějaký pocit si často nepřipouštíme, potlačujeme ho a jsme smutní jen uvnitř nás samých. Toto vnitřní rozkolísání se pak zhmotní v oslabené obranyschopnosti, rýmy a dalších případných příznaků. Stačí si tedy často v klidu vše uvědomit a vyplakat se nejen prostřednictvím intenzivní vodnaté rýmy. Tělo se díky tomu začne rychleji zotavovat.

Proto, jak se zbavit rýmy, nejvíce pomáhá být v klidu, odpočívat a dostatečně spát. Rýma je takový první signál, který když uposlechneme, tak se z ní brzy dostaneme. Pokud vnitřní pocit neventilujeme, tak v nás zůstane a často přejde do vzteku, který se na úrovní těla projeví jako bolest uší, dutin, apod. Rýma se zhorší je žlutá či zelená, hnisavá a v takovém případě už navštěvujeme lékaře.

Bylinkový „coldrex“ jménem samahan
S odplavováním škodlivých myšlenek je vhodné, aby i na úrovni těla docházelo k dostatečnému příjmu tekutin. Pomáhají z těla odplavovat škodliviny a zmírňují rýmu, vysychání sliznic, apod. Nejlepší se jeví teplé vývary a čaje, které tělo dokáží posílit.

Obzvláště jsou to různé bylinné směsi  a tinktury. Například bylinná tinktura rýma a nachlazení. Tato tinktura působí i jako prevence a při začínajícím nachlazení, začínající viróze či při alergiích. Působí na horní cesty dýchací a obsahuje mydlici, mochnu husí a kurkumu.

Skvělým nápojem při nachlazení, chřipkách a jiných virových onemocněních je bylinkový „coldrex“ samahan. Jedná se o směs několika ayurvédských bylin, které tělo podporují v jeho obranyschopnosti. Přináší tak úlevu od řady příznaků včetně rýmy a mohou ho i děti.  Je to skvělý způsob, jak se zbavit rýmy.

S pitným režimem často přijímáme i lehkou stravu, abychom si celkově odlehčili tak, jak si potřebujeme myšlenkově a pocitově odlehčit.

A co do nosu, když máme rýmu
Rýmu si pak můžeme vnějšími přípravky značně zpříjemnit. Skvělé jsou v tomto aromaterapeutické olejíčky, které lze užívat i vnitřně. Nosní sliznice pohladí, nedráždí a při správné aplikaci se dostanou do všech dutin. Je to skvělá přírodní léčba, jak se zbavit rýmy.

Olejíčky existují i pro aplikaci kolem nosu. Existují i směsi, které lze nakapat na ubrousek a nechat v místnosti či nakapat do lázně, kde vlhký vzduch spolu s danou esencí pomůže k uvolnění nosu. Lze využít i aromaterapeutické spreje pro dezinfekci a osvěžení vzduchu. Je to skvělá přírodní léčba, jak se zbavit rýmy.

Tyto olejíčky nemají vedlejší účinky jako běžně dostupné léky na rýmu a sliznice nedráždí. Nejčastějšími léky na rýmu jsou kapky do nosu a spreje do nosu. Ty je nutné užívat přiměřeně. Vhodnější je použít roztoky mořské vody ve formě spreje do nosu.

Existují dvě varianty těchto roztoků, izotonický a hypertonický roztok. Izotonický roztok je přirozený buňkám lidského těla a slouží pro každodenní hygienu nosu. Můžou ho děti od narození a skvěle nos vyčistí například před aplikací olejíčku do nosu.

Hypertonický roztok je mírně slanější, než jsou buňky lidského těla. Díky tomu přirozeně uvolňuje ucpaný nos. Často je v kombinaci s mědí, která působí antibakteriálně. Využívá se především při infekčních rýmách. Chrání nás před komplikacemi rýmy. Oba roztoky lze užívat vícekrát za den.

(zdroj: energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru