Až 80 % českých prostitutek jsou samoživitelky! U Jílkové všichni pohádali kvůli zdanění nejstaršího řemesla

Moderátorka Jílková se zeptala sexuologa Uzla, proč by si neuměl představit, že by prostitutky měly platební terminál, čímž by se evidovaly jejich příjmy, které by byly zdaněné. Ten jí odpověděl, že celý tento byznys je anonymní. “Pokud by byly zveřejněny jakékoliv údaje o těch konzumentech nebo o těch prostitutkách, tak samozřejmě je to proti smyslu celé této akce,” vysvětloval Uzel, který zároveň také poukázal na to, že nejstarší řemeslo je především hrnčířství. Taktéž bylo poukázáno na to, že prostituce existuje i u šimpanzů, kde ale samec nesmí předat samici banán dříve, než je dokonáno, protože jinak by mu utekla. Stejně to funguje i u lidí. Klient platí až po pohlavním styku.

 

Předseda Michálek argumentoval, že ne všechny transakce musí být uskutečňovány elektronicky, načež mu Jílková oponovala, že podle ministryně financí by prostituce spadala pod EET. Výjimkou by byly případy, kdyby klient platil kartou, či na fakturu. To bylo rozporováno tím, že vlny EET může omezit parlament, nebo dokonce ústavní soud. “Když jdete k právníkovi, nebo doktorovi, tak také nemusíte použít EET,” vysvětloval Michálek. Dále se diskutovalo o zkušenostech z okolních zemí. Například podle zkušenosti z Maďarska by zdanění prostituce mohlo přinést do státního rozpočtu jednu miliardu korun. Podle Michálka by prostitutky neměly být evidovány jako živnostníci, nýbrž jako svobodné povolání – spisovatelé, herci atd.

Předseda Bartošek řekl, že se v ČR nad prostitucí nezavírají oči, a že existuje spousta organizací, které ženám živícím se tímto pomáhají. Podle jeho názoru by se tomu ale mělo předcházet. Zároveň vysvětlil, že pro lidi, kteří prodávají své tělo, se mnohdy jedná o východisko ze sociální nouze, a že v případě zdanění bychom je akorát nutili, aby tuto činnost ještě rozšiřovat. Část by museli takříkajíc odsouložit pro stát a zbytek pro sebe. Stát by se ale měl snažit, aby se lidé k prostituci neuchylovali.

Sotva 100 tisíc do státního rozpočtu! Chrání zdanění prostituce práva sexuálních pracovnic?

Exministryně Stehlíková poukázala na důstojnost lidí, kteří se živí prostitucí. Je špatné, když například policisté dehonestují základní a občanská práva žen, které se tímto živí. Většina lidí toto nedělá z plezíru. Třetina českých mužů alespoň jednou použilo sexuální službu a šedesát prostitutek jsou Češky. Salomon ale řekl, že zdanění prostituce přinese do státního rozpočtu sotva 100 tisíc korun. Dnes jsou na tom ty dámy tak, že si mnohdy ani nejsou schopné zaplatit antikoncepci. Michálek řekl, že je toto jasný argument, proč prostituci zlegalizovat, když i v erotických službách mají ženy takové ztížené podmínky. Jílková si postěžovala na to, že většina samoživitelek prodává své tělo. Bylo jí vysvětleno, že za to může exekuční systém, a že směna sexu za peníze je legální. Trestné je pouze kuplířství.

Malinová se vyjadřovala k výběru daní a řekla, že dnes řada žen živících se prostitucí má živnostenský list, ať už jako masérky, nebo tanečnice. Další část má nějakou smlouvu se zaměstnavatelem, a pak je tam ta neukotvená, která nemá ani jedno. Podle Malinové jsou na tom ale nejlépe ty, kteří to mají regulované, protože jsou méně ohrožené tím, že dojde k násilí ze strany klienta. Platí-li sexuální pracovnice daně, je méně zranitelná, a dodává jí to sebevědomí. Uzel konstatoval, že se sice ruší státy, hranice, dokonce i pohlaví, ale daně jsou staré, jako lidstvo samo.

Je erotická masáž zdravotní službou? Trestnost prostituce ve Švédsku

Uzel také vysvětlil, že existují takzvané erotické masáže, které nejsou prostitucí, nýbrž zdravotní službou. Jsou tam ale přísné regulace. Sám s tím má zkušenost. Podobně to funguje ve Švédsku, na což Jílková reagovalo, že zrovna tam je trestné i poptávání prostituce. Ostatně jenom 10 % Švédek se tímto živí. “Proč nekriminalizovat zákazníky, aby si to odpustili?,” zeptala se Jílková. Michálek ale řekl, že ani toto není řešení, protože pak se k nám dovážejí ženy z ciziny a kvete obchod s bílým masem. Jílková se ale zlobila, že marginalizuje neutěšenou situaci samoživitelek, na což jí bylo odpovězeno, že se plánuje reforma exekucí, kterou ale blokuje Babišova vláda.

Do diskuze se také dostaly ženy, které cestují do Švédska za prostitucí, a že zrovna po Češkách je velká poptávka, protože jsou bílé. Uzel vysvětlil, že je to podobný trend, jako v případě lékařů. K nám přichází z Ukrajiny, zatímco naši jdou na západ. Je to celé o penězích. Stehlíková argumentovala, že je to celé o lidském svědomí a svobodném rozhodnutí, a že někteří lidé se pro toto rozhodnou, aby se dostali z tíživé životní situace. Podle Bartoška je takový argument postavený na hlavu, protože bychom se touto cestou mohli bavit i o zdanění a legalizaci tvrdých drog.

Čtěte také:

Ruská policie propustila prostitutku Nasťu Rybku, musí se hlásit
Čtěte také:

Pozor na skryté nevěstince, varují britští zákonodárci
Salomon ale také vysvětlil, že spousta prostitutek má partnera, a chodí se pouze dorealizovat. Bartošek si ale stál za tím, že většina těchto pracovnic si touto profesí snaží vydělat na drogy, alkohol, či automaty. Uzel zase řekl, že by se mělo zjistit, proč muži vyhledávají služby prostitutek. Ve většině případů se jedná o budování ega. “Chlap chce ukázat, že na to má,” konstatoval Uzel. Ke slovu se dostal Kocián z publika, který řekl, že spousta mužů některé sexuální praktiky ze slušnosti nevyžaduje po svých partnerkách, a tak je ukájí u prostitutek. Fér by podle jeho názoru bylo, kdyby se z toho odváděly daně. Zdaňovat by se měly i sexuální inzeráty.

Malinová nesouhlasila s tím, že by většina sexuálních pracovnic byla závislých, a že jediné, oč jim jde, je mít nad sebou kontrolu, aby se cítily bezpečně. “Nikdy nevíte, co se mu v té hlavě zvrtne,” řekla Malinová. Kocián dovysvětlil, že prostitutky hledají takříkajíc povyražení. Ke slovu se dostal Fiala z publika, který se zeptal, zda by právě regulace sexuálních služeb nechránila zájmy lidi živící se prostitucí, aby se v případě násilí ze strany klientů domohli svých práv. Uzel s tím souhlasil a konstatoval, že by prostitutky neměly být démonizovány, a že jsou dokonce mnohdy i frigidní.

Starosta z Dubí Petr Pípal řekl, že jádro problému nespočívá pouze v daních. Podle Pípala by se tomu měl dát nějaký řád – registrace, zdravotní péče a vymezení oblasti, kde se sexuální služby smějí provozovat. Není přeci normální, aby se něco takového nabízelo například v historickém jádru města, jak se už dnes děje v Praze, na Václavském náměstí. Následovala diskuze ohledně zdravotních prohlídek. Michálek řešil pouze daně, s čímž nesouhlasila Stehlíková. Legalizace a regulace prostituce by měla znamenat i odstranění organizovaného zločinu. Taktéž zaznělo, že je Praha metropolí sexuálního byznysu. Malinová se zase obávala, že by povinné zdravotní prohlídky prostitutek zvýšily poptávku po nechráněném sexu.

Ke slovu se ještě dostávali lidé z publika. Šéf městské policie z Dubí řekl, že pro jeho práci je největší problém, že prostituce je v šedé zóně, tedy že není ani legální, ale ani nelegální. Jediné, nač se může spolehnout jsou vyhlášky. Za pravdu mu dal i starosta Pípal, který by chtěl, aby této činnosti byl dán nějaký zákonný rámec. Prostor ještě dostál Maštera ze Spolku pracovníků v erotickém průmyslu, který řekl, že hlavní záležitostí je dekriminalizace a destigmatizace prostituce. Jílková opět zdůraznila, že směna sexu za peníze je legální. Trestné je pouze kuplířství. Paní z publika ještě řekla, že by se prostitucí neměly ženy živit ze sociálních důvodů. Jílková oznámila konec diskuze a téma příštího týdne, jímž budou práva živnostníků.

(zdroj: eurozpravy.cz, foto: archiv, Jan Fiala)

 

Přejít nahoru