Legrace i možný skandál kolem Havlovy fotografie. Budou se „mazat archivy”?

„Asi bude potřeba ty archivy zase trochu promazat,“ napsal Jaroslav Plesl ke snímku prezidenta Václava Havla se zesnulým zpěvákem Michaelem Jacksonem. Fotografie byla pořízena během Jacksonovy návštěvy v roce 1996 před jeho koncertem na Letenské pláni, jemuž přihlíželo na 120.000 diváků. Na koncert se přišel podívat i Havel.

Plesl svým příspěvkem naráží na staronová obvinění Michaela Jacksona ze zneužívání dětí, jichž se měl zpěvák dopouštět. Tato obvinění opět vyplula na světlo spolu s novým filmem režiséra Dana Reeda „Leaving Neverland“, jenž byl uveden na americkém festivalu Sundance.

Wade Robson a James Safechuck ve filmu podrobně vyprávějí, co jim Michael Jackson údajně udělal. Robson se setkal se zpěvákem ve věku pěti let a Safechuck v osmi, když natáčel reklamu na Pepsi. Oba prý byli zneužiti, ale až po delší době.

Jackson popřel všechna obvinění ze sexuálního obtěžování, která se během let vynořovala opakovaně. Správci dědictví Michaela Jacksona vydali tiskovou zprávu, v níž píší, že jde o „další zavraždění Michaela Jacksona“. Muže vystupující ve filmu označují za lháře a desítky let stará obvinění za výmysly. Upozorňují, že žádný soud nikdy Michaela Jacksona neodsoudil. Wade Robson a James Safechuck nemají žádné důkazy a v minulosti přísahali, že se to nestalo, připomíná zpráva. Pozastavuje se také nad tím, že režisér si vybral pouze tyto dva a vynechal celou řadu jiných svědectví.

Tisková zpráva dodává, že Wade Robson se Jacksona opakovaně zastával, a to i po jeho smrti, a že on i jeho rodina hodně získala díky Jacksonově štědrosti. Až později, když Robson nedostal roli v jacksonovském představení Cirque du Soleil, začal prý najednou útočit. Kvůli filmu již též správci pozůstalosti podali žalobu na televizní společnost HBO.

Užívatel Jíří Garry Novotný pod Pleslovým příspěvkem doplnil vyretušovanou fotografii Stalina s vůdcem NKVD Ježovem a humorně tak poukázal, jak by se mohla fotografie prezidenta Havla s Michaelem Jacksonem poupravit.

A Plesl si neodpustil ani dodatek, kterým naráží na současný problém katolické církve v souvislosti se zneužíváním mladistvých: „Čekám, kdy se objeví ta obvinění přesně v duchu: Katolická církev stovky let tají informace o zneužívání dětí svými oblíbenými popovými zpěváky…“

Michael Jackson zemřel 25. června 2009 v Los Angeles. Oficální příčinou smrti bylo předávkování propofolem, sedativem, které mu dával jeho osobní lékař Conrad Murray.

(zdroj: parlamentnilisty.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru