Americká zbraň ukázala svou sílu. Expert nešetří superlativy

Oči formace

Letošní série Red Flag probíhá ve velmi vyhroceném duchu, na základě předpokladu, že Spojené státy nebudou schopné udržet celkovou vzdušnou nadvládu, a tak je simulována vzdušná válka proti vyrovnanému, případně téměř vyrovnanému protivníkovi vyzbrojenému moderními letouny a protiletadlovými zbraněmi, nastiňuje Gao. Poukazuje, že stroj F-35A byl navržen přesně pro tyto situace.

“Jak si tedy vedl?” pokládá otázku odborník. Odpověď hledá ve zveřejněné zprávě 388. stíhací letky, která ukazuje, jak F-35A během cvičení předčil starší letouny.

Za nejlepší příklad označuje Gao příhodu operačního velitele zmíněné letky, který navzdory svému mládí a čerstvě absolvovanému výcviku na stroj F-35A dokázal i v prostředí masivního rušení zaznamenat hrozbu dříve než mnohem zkušenější pilot s třemi tisíci nalétanými hodinami, který letěl v letounu čtvrté generace.

Mladý pilot tak instruoval zkušenějšího kolegu, aby se vrátil, a následně sám hrozbu eliminoval a zničil i několik dalších cílů, uvádí expert. Připouští, že přesný průběh situace nebyl zveřejněn, domnívá se však, že pokročilé systémy letounu F-35A zaznamenaly vizuálně nepřítele, který unikal rušeným radarům.

“Schopnost F-35 působit jako ‘oči’ formace byla skutečně vyzdvihnuta v tiskové zprávě, jelikož radar a optické senzory F-35 jsou jedny z nejlepších na dnes sloužících letounech,” píše Gao. Vysvětluje, že F-35 disponuje také skvělým datalinkem, což mu oproti starším letounům umožňuje vyhodnocovat informace z dalších senzorů a utvářet lepší obraz bojiště, navíc tento obraz může sdílet s dalšími stroji.

Palba z bezpečné vzdálenosti

Odborník pokládá otázku, co toto zjištění znamená pro další nové letouny, které americké letectvo hodlá nakoupit, například F-15X, označovanou také jako F-15EX. Odpověď podle něj zní, že dobrý výkon F-35A na cvičení Red Flag programy F-15X a jemu podobné zřejmě příliš neovlivní.

F-35A se sice ukázal jako cenný a schopný bojový letoun, F-15X má ale plnit v americkém letectvu odlišnou roli, poukazuje Gao. Soudí, že schopnosti systémů F-35A naopak ukázaly, že má smysl modernizovat stroje F-15 a osadit je podobným systémem označovaným jako “Legion Pod”.

“F-15X bude také schopný nést mnohem více střel než F-35, až dvaadvacet raket vzduch-vzduch v některých konfiguracích,” pokračuje expert. Naznačuje, že v budoucích vzdušných bojích je možné, že hůře odhalitelný F-35A pronikne blíže k nepříteli, odhalí ho a následně pošle informace F-15X, který odpálí rakety na cíl z bezpečné vzdálenosti.

Americké letectvo přijalo tento koncept síťového boje a za dané situace se mohou přednosti letounů F-35A a F-15X velmi dobře doplňovat, vysvětluje Gao. Připomíná, že stroje F-35 si během cvičení Red Flag vedly velmi dobře již v minulosti.

V roce 2017 dosáhly F-35 údajně poměru sestřelů 15:1, připomíná odborník. Dodává, že i za současných podmínek, kdy jsou scénáře cvičení těžší než v předchozích letech, aby reagovaly na probíhající změny, se F-35 osvědčil.

(zdroj: eurozpravy.cz, Marek Bláha, foto: archiv)

Přejít nahoru