Alergie na potraviny: Jak ji zjistíme?

Alergie na potraviny představuje pro spoustu lidí značná omezení. Nejen že si najednou musí hlídat vše, co jí, aby tam případný alergen nebyl. Ale také najednou musí řešit to, aby stále přijímali vše potřebné pro správné fungování těla. Je smutné, že při zjištění potravinové alergie, víme, co nejíst. Ale žádný odborník nám neřekne, co jíst, abychom mohli zase optimálně fungovat. Jaké má potravinová alergie příznaky a lze si na ni udělat test?

Alergie na potraviny nezpůsobuje jen obtíže jako je kýchání, svědění, bolesti hlavy, únavu či nespavost. Nedávno totiž byly do souvislosti s potravinovou alergií dány nemoci jako je například cukrovka, schizofrenie, roztroušená skleróza či rakovina.

Zajímavostí je, že ti, které trápí potravinová alergie zjišťují, že jsou alergičtí na to jídlo, které jedí nejčastěji a nejraději.  Je prokázáno, že na každou z běžně pojídaných potravin, existuje alergie. Nejčastější je potravinová alergie na mléčné výrobky a obilí.

Nesnášenlivost lepku je typická pro rodiny, kde se například dříve vyskytl alkoholismus, mentální poruchy jako je schizofrenie či demence. Nesnášenlivost lepku byla také dána do spojitosti s nedostatkem vitamínu B6. Vitamín B6 urychluje metabolické a chemické reakce v buňkách. Je důležitý v procesech přeměny zásobních cukrů na energii.  Celkově lidé s oslabeným fungováním adrenálních žláz často nejsou schopni snášet sacharidy v jakékoliv podobě.

Co vše může způsobit potravinové alergie
Někteří jedinci jsou citliví na potraviny z čeledi lilkovitých jako jsou rajčata, brambory, lilek či papriky. Často na tyto potraviny reagují citlivými a bolavými klouby s náběhem na artritidu. Ovoce jako jsou meruňky, broskve a nektarinky obsahují složky podobné aspirinu, které u některých dětí přispívají k hyperaktivitě a k astmatu.

Potravinová alergie je často způsobena citrusovými plody. Potraviny jako je ocet, nakládané potraviny z obchodu, sójová omáčka či dlouho zrající sýry zase umí aktivovat symptomy chronické kvasinkové infekce.

Špatná strava už od začátku
Příčinou těchto všech alergií je především genetická predispozice a špatná strava, jejímž výsledkem je špatné trávení. Výživa s nedostatkem kvalitních tuků a tělotvorných látek v průběhu batolecího věku a dětství může vést k oslabení střevních stěn, tzv. syndromu zvýšené propustnosti střeva. Kvůli němu pak částečně strávené částice lehce procházejí do krevního řečiště. Dalším faktorem je nedostatek enzymů kvůli stravě složené především z vařených potravin.

Dále co se týče stravy je primární příčinou alergie na potraviny konzumace cukru a kofeinu. Tyto látky vedou k andrenální nedostatečnosti. S přemírou konzumace mrtvých potravin, jako jsou rafinované sacharidy, se v těle stimuluje nekontrolovatelné přemnožení candidy albicans.

Tato kvasinka pak přilne ke stěně střeva a vytvoří dírky, které umožní nestrávenému jídlu a toxinům, aby pronikli do krve. Tyto jedy a potravinové částice pak vyvolávají alergické reakce. Obzvláště, když je imunitní systém slabý, nebo je tělo ve stresu.

Nedostatečná pestrost stravy
Poslední příčinou potravinových alergií je současná tendence jíst potraviny jenom několika typů či druhů. Ze zhruba 4000 jedlých druhů rostlin se dnes jenom 150 z nich pěstuje ve větším měřítku a pouze 3 z nich představují 60% světových potravin.

Dnes je naše volba ohledně jídla omezena na asi 30 druhů a pro mnohé je tento výběr ještě omezenější speciálními dietami.  Speciální diety mohou způsobit nedostatek mnohých živin a neustálou potřebu enzymů.

Požívání pouze několika potravin může vést k vážné potravinové závislosti. Závislost na potravinách spolu s alergickými reakcemi živí podporuje v těle biochemické poruchy, které vedou k vážnějším degenerativním onemocněním.

Nejlepší obranou proti alergiím je různorodá zdravá strava, ze které byly vyřazeny veškeré rafinované a stimulující potraviny. Jako například cukr, bílá mouka, rafinované a hydrogenované oleje, rafinovaná sůl a kofein. A musí se jednat o stravu, která v zásadě pravidelně dodává střevnímu traktu bakterie produkující kyselinu mléčnou a trávicí enzymy.

Alergie na potraviny – test

Test na alergie na potraviny je následující:

Vyhýbejte se podezřelé potravině alespoň 4 dny.
Buďte nalačno a zkontrolujte si svůj pulz.
Snězte nalačno mírné množství podezřelé potraviny.
Znovu si zkontrolujte pulz.

Pokud vám tep stoupne o více než o několik pulzů za minutu, nebo pokud máte jakoukoliv nepříznivou reakci, tak jste pravděpodobně na danou potravinu alergičtí. Všímejte si i projevů, jako je vyrážka, mdloby, nespavost, bolení hlavy nebo bolesti kloubů. Jsou to přirozené varovné signály, že se u vás objevila nějaká alergie na jídlo.

(zdroj: energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru