Rusku shořel Notre Dame. Coby předzvěst dalšího…

To jen odráží afinitu, kterou současná ruská národní identita a politika nachází u konzervativní části obyvatel západní Evropy stojících na křesťanských hodnotách. Naprotitomu noví francouzští občané na sociálních sítích slavili, jak je Aláh velký a původním občanům se vysmívali.

Zástupce Moskevského patriarchátu v živém audiovstupu uvedl, že se tragédie dotýká i pravoslavných křesťanů, ale že je zároveň i „předzvěstí událostí, kterých ještě budeme svědky“. Jaký konkrétní profetický význam měl na mysli, už moderátorem radši nebyl tázán.

Dále v rozhovoru z místa dění na Rossia24 jedna účastnice uvedla, že nevěří, že požár je náhoda, když začal hodinu před plánovaným projevem prezidenta Macrona k národu… Katedrála je totiž obklíčena imigrantskou čtvrtí…

To kubánská média podobně jako i některá jiná evropská byla daleko nezúčastněnější, a deník Granma.cu spatřuje svou profetičnost v tom, že “naše pokroková epocha je charakterizována pádem někdejších symbolů moci a neotřesitelnosti Západu coby centra rozpínavého kapitalizmu”. Na druhou stranu i revoluční deník Juventud Rebelde (povstalecká mládež) uvádí komentář Remešského arcibiskupa, že “katedrála Notre Dame je symbolem úsilí o mír, jakož i krásy, naděje a víry nejen té křesťanské (??), a toto bude velkou ztrátou a velkým bolem”.

(zdroj: eurabia.cz, foto: The Indian Express)

Přejít nahoru