Zahraničí kritizuje Česko: Vadí vám uprchlíci, ale Vietnamci ne?

Významný britský magazín The Economist zaujalo, jak dobře vychází Češi a Poláci s vietnamskými přistěhovalci. Autorka článku přitom poukazuje na fakt, že oba středoevropské státy vehementně odmítají redistribuci syrských uprchlíků, přestože jsou domovem pro velké asijské komunity.

Připomíná přitom historii vietnamských přistěhovalců v regionu. Vietnamci začali do Česka a Polska proudit v 80. letech minulého století v rámci studentských výměn mezi státy, kde se u moci drželi komunisté. Mnoho z nich zde zůstalo a časem dorazily i celé rodiny. Ve čtyřicetimilionovém Polsku dnes žije 40-50 tisíc Vietnamců, v desetimilionovém Česku dokonce 60 tisíc.

Podle magazínu The Economist proběhla integrace asijských přistěhovalců dobře, ačkoliv složitost českého jazyka je přinutila soustředit se především na prodej potravin a obuvi. Tao Ngoc Tu to však v Polsku dotáhl na jednoho z nejbohatších lidí v zemi, provozuje totiž obchodní řetězec.

Lokální pochopení pro Vietnamce prý ostře kontrastuje s pohledem rodilých obyvatel obou zemí na ostatní přistěhovalce. Kvůli tomu jsme si loni podle autorky opět zvolili za prezidenta Miloše Zemana. U Poláků se zase opírá o výzkumy veřejného mínění, v nichž si polovina tamních občanů myslí, že by v zemi mělo být méně imigrantů.

Proč je pohled Čechů na Vietnamce odlišný, se pokusila vysvětlit majitelka jedné z pražských kaváren Anh Tuyet Nguyen. Pro The Economist uvedla, že často slyší místní zmiňovat kontrast mezi „tvrdě pracujícími Vietnamci“ a ostatními migranty, kteří podle nich chtějí „parazitovat na státu“.

Britský magazín uvádí, že i s Vietnamci jsou v Česku i Polsku problémy, obě země proto zpřísnily podmínky jejich příchodu do země. Počet nových migrantů z Vietnamu se snížil, dnes jde především o případy, kdy do země přijíždí za příbuznými, kteří zde už žijí.

Článek zdůrazňuje i fakt, že druhá generace Vietnamců, kteří už jsou mnohdy českými občany a studovali na místních školách, zapadla velice dobře. Na rozdíl od rodičů už ovládají jazyk a nevěnují se pouze obchodu.

(zdroj: eurozpravy.cz, Ján Hrabě, foto: Pixabay)

Přejít nahoru