Vylovení uprchlíci unesli loď zachránců a ČT o tom informovala po svém. A věc nekončí

Česká televize o tom na Twitteru informovala větou: „Zachránění uprchlíci radši převzali kontrolu nad tureckou nákladní lodí a posádku donutili zamířit k Maltě, než aby se vrátili zpět do Libye, kde jim prý hrozil prodej do otroctví. Loď už je zajištěna armádou.“ To vyvolalo reakce v diskusi na internetu. Komentátor Jan Palička napsal, že Česká televize asi svěřila twitterový účet někomu jinému: „Asi svěřili správu Twitteru kolegům ze stanice Český rozhlas Wave.“

Únos znamená převzít kontrolu
Šéf Mladé fronty Dnes Jaroslav Plesl prohlásil, že únos v podání České televize teď znamená převzít kontrolu. „Mohamed Atta a jeho spolubojovníci raději převzali kontrolu nad letem American Airlines 11. Takové a ještě větší nesmysly vám přináší Česká televize,“ napsal Plesl.

Bývalý poslanec Zdeněk Soukup (ANO) řekl, že jde o dost nešťastný obrat. „Netroufám si soudit, zda jde o přešlap, nebo nějaký záměr či úmysl, každopádně je dost nešťastné, že to Česká televize takto okomentovala. Česká televize by měla chránit zákonnost, právo a ty, kdo se snaží domoci svých práv, nikoliv – abych tak řekl – terorismus,“ vysvětlil svůj názor Soukup s tím, že se v žádném případě nejedná o vhodné označení situace. „Nemělo by to ani zaznít z úst redaktora veřejnoprávního média, protože tím de facto dal určitý návod, jak si vymoci svá domnělá práva, což mi připadá nepatřičné,“ dodal Soukup.

Plesl: Zbývá, aby někdo ‚raději převzal kontrolu‘ nad Českou televizí
Jaroslav Plesl si na závěr přisadil: „Takže teď už jen zbývá, aby někdo ‚raději převzal kontrolu‘ nad Českou televizí.“ Podle Zdeňka Soukupa je tento komentář vtipný.

Podle mediálního odborníka Jiřího Mikeše to Plesl charakterizoval naprosto jednoznačně. „Jednoznačně, vtipně a já s jeho vyjádřením naprosto souhlasím. Česká televize měla říci, že tohle se nedělá a že musejí platit nějaké standardy, které jsou běžné z evropského pohledu. Myslím, že je to jejich politika z části zprivatizované České televize. Všechno, co se děje a proti čemu tady politické vedení protestuje – aby se zastavil příliv migrantů – tak jsou k tomu všemu svým způsobem příliš liberální,“ uvedl Mikeš.

Upozornil, že kdyby se podobné věci stávaly jako na běžícím pásu, pak jsme svědky série únosů, a ne nějakých převzetí. „Tyhle lodě tam nemají co dělat, nemají převážet uprchlíky a myslím, že schengenský prostor se musí hlídat. Pouštět sem jen prověřené lidi, kteří opravdu čelí politickým represím, nikoliv hrnoucí se masy do Evropy. Ty je nutné zastavit a k tomu musejí být použité všechny prostředky i všechny sdělovací prostředky,“ řekl redakci Mikeš. Zároveň doplnil, že uprchlíci se sice chtěli dostat do Evropy za každou cenu a z jejich pohledu byla reakce normální, ale jedná se o jasnou formu únosu a stali se únosci. Podle Mikeše jde o neoddiskutovatelný fakt.

Politolog: Bouře ve sklenici vody
Aktivista a publicista Jan Cemper upozornil, že samotný nadpis článku České televize o události jednoznačně hovoří o únosu: Uprchlíci unesli loď, která je zachránila. Zjistili, že se s nimi vrací do Libye. „Takže celá diskuse je hnidopišství nad jednou formulací. Co se týká samotného činu, chápu, že žít v Libyi je peklo. Na stranu druhou jsem zastánce toho, že pokud někdo někde žádá o pomoc, tak by neměl páchat jakékoliv přestupky, natož trestné činy, což bezesporu únos je,“ sdělil redakci ParlamentníchListů.cz Cemper.

Politolog Lukáš Jelínek označil situaci za bouři ve sklenici vody. „Rozhodně bych to nesrovnával s klasickým únosem, protože pokud někomu jde o život, v tom okamžiku se podle toho také chová a také interpretace kroku by tomu měla odpovídat. Jinak mi to celé přijde jako virtuální problém, který svědčí o tom, že celá řada novinářů a komentátorů nemá co jiného na práci než rozebírat práci někoho jiného,“ sdělil Jelínek.

(zdroj: parlamentnilisty.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru