Guardian: Podle většiny Evropanů se EU do 20 let zhroutí!

Většina respondentů, která se k tomuto pohledu hlásí, se nachází na Slovensku a ve Francii.

Navzdory skutečnosti, že Evropská unie dosáhla rekordních vrcholů během více než čtvrt století, více než polovina Evropanů věří, že EU se v příštích 20 letech pravděpodobně zhroutí, napsal The Guardian.
Tyto údaje byly získány na základě průzkumu výzkumného centra YouGov pro Evropskou radu pro zahraniční vztahy ve 14 evropských zemích: ve Francii, Německu, Belgii, Itálii, Nizozemsku, Rakousku, Slovensku, Rumunsku, Řecku, České republice, Maďarsku, Dánsku, Španělsku a Polsku. Během průzkumu většina respondentů uvedla, že kolaps EU v příštích 10–20 letech je „realistickou možností“.

Většina respondentů, kteří s tímto názorem souhlasí, byla na Slovensku – 66%.

Francie je hned za ním, kde v předvečer nadcházejících voleb do Evropského parlamentu, strana prezidenta Emmanuela Macrona „Vpřed, republika!” ustupuje Národní asociaci Marin Le Penové. 58% francouzských respondentů vyjádřilo názor, že EU se pravděpodobně v příštích 20 letech zhroutí.

Nejméně ve zhroucení Evropské unie věří Švédsko (44%), Dánsko (41%) a Španělsko (40%).

Stejný průzkum ukázal problémy s blahobytem Evropanů. A tak mimo jiné jen třetina Němců a čtvrtina Francouzů a Italů řekla, že do konce měsíce měli dost peněz na diskreční výdaje, to znamená na ty, které nepatří mezi životně důležité, poukázal The Guardian.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru