Esenciální oleje, které pomohou při sezónních alergiích

Mnoho lidí se při hledání úlevy od nepříjemných příznaků sezónních alergií obrací k esenciálním olejům. Esenciální oleje jsou tekutiny destilované z různých rostlin určené k inhalaci (zvané aromaterapie) nebo nanášené přímo na pokožku. Ačkoliv vědecké důkazy podporující tuto praxi ještě nejsou četné (proběhlo jen několik málo studií), neoficiální důkazy naznačují, že mohou pomoci zvládat některé z příznaků jako je ucpaný nos, kašel a překrvení.

„Pozoruji určité přínosy,“ říká Ryan D. Gauthier, doktor akupunktury a orientální medicíny a manažer Centra integrační medicíny Zdravotního systému Henryho Forda v Detroitu, „je však zapotřebí dalšího výzkumu.“

Ačkoliv se esenciální oleje dají koupit bez předpisu, před jejich použitím je nutné poučení. Kvalita těchto produktů velmi kolísá a některé z olejů mohou vaši alergii i zhoršit. Pokud trpíte sezónními alergiemi, uvádíme několik esenciálních olejů, které vám mohou pomoci.

Citronový olej
Citronový olej je při sezónních alergiích oblíbená volba.

„Jedna studie prokázala, že nosní spreje s obsahem citronových esenciálních olejů mohou zmírnit zánět nosních dutin,“ říká Gauthier.

Jednalo se o menší studii zahrnující pouze 100 lidí, avšak přesto studie shledala, že účastníci užívající sprej vyrobený z extraktu citronové dřeně a dalších ingrediencí měli méně zanícených buněk, než kontrolní skupina na placebu. Skupina s citronem se zároveň cítila lépe.

Jedno varování: „Všechny citrusové oleje jsou fotosenzitivní,“ říká Gauthier. „Znamená to, že když si dáme citronový olej pod nos a čicháme k němu a pak jdeme na přímé slunce, bude pokožka spálená a začne se loupat. Slunce zesiluje účinek oleje.“

Mátový olej
Mátový olej může usnadňovat odkašlávání provázející sezónní alergie (ale i další nemoci). Pokud je to pravda, může to být tím, že podle jedné studie na krysách tento olej uhlazuje svaly zapojené do kašlání.

„Máta se volně vztahuje k mentolu a mentol se používá v inhalačních sprejích k léčbě zánětu vedlejších nosních dutin,“ říká Gauthier. „Tyto přípravky slouží k otevření plic, máme o tom jisté neoficiální důkazy.“

Rostlina, z níž se vyrábí mátový olej, je příbuzná rostlinám máty klasnaté, bazalky, levandule, rozmarýnu, majoránky a tymiánu. Všechny tyto bylinky nacházejí široké využití v přírodní medicíně na množství různých neduhů od žaludečních potíží přes dýchací obtíže až po léčbu bolesti.

Eukalyptový olej
Když skupina izraelských výzkumníků podala pacientům s infekcí dýchacích cest směs olejů obsahující dva typy eukalyptového oleje, nastala u nich úleva od chrapotu, kašle a bolesti krku po pouhých 20 minutách. Použitá směs esenciálních olejů obsahovala Eucalyptus citriodora, Eucalyptus globulus, mátu, syrské oregano a rozmarýn.

Aplikace spreje probíhala pětkrát denně po tři dny, po jejichž uplynutí však už mezi příznaky účastníků užívajících sprej a účastníků užívajících placebo nebyl žádný rozdíl.

„Důkazy jsou smíšené,“ říká Gauthier.

Protizánětlivé esenciální oleje
Jedním z hlavních důvodů, proč mnozí věří, že éterické oleje pomáhají s alergiemi a dalšími potížemi, jsou jejich protizánětlivé vlastnosti. Levandulový olej a tea tree olej jsou například oba protizánětlivé, ale jsou vhodnější spíše na kožní než na dýchací potíže.

Levandulový olej může ulevit od úzkosti a pomoci tak s usínáním. Někteří lidé věří, že přípravky s heřmánkem (přísadou uklidňujících čajů) mohou pomoci při senné rýmě a dalších potížích. A kadidlo, jemuž se také přičítají protizánětlivé účinky při zánětu průdušek a vedlejších nosních dutin, může zároveň přinést úlevu při zažívacích potížích.

Esenciální oleje a jejich bezpečné užívání
Při používání esenciálních olejů dbejte na bezpečnost. Výrobky nejsou regulovány tak jako léčiva a kvalita mezi jednotlivými značkami hodně kolísá. Hledejte spolehlivého výrobce, říká Gauthier.

Esenciální oleje zásadně neužívejte vnitřně. „Mohou ovlivnit detoxikační systémy jater a ledvin,“ říká Gauthier. „Některé oleje jsou bezpečnější než jiné, avšak laická veřejnost by je nikdy neměla užívat vnitřně.“

Při zánětech nosních dutin „můžete esenciální oleje užívat ve spreji nebo je nakapejte na vatový tampon a z něj olej inhalujte.“ Před tím je však vždy zřeďte na správnou koncentraci – to je další důvod, proč byste měli užívání oleje konzultovat s odborníkem.

V některých případech mohou esenciální oleje alergie ještě zhoršit. „Pokud jste alergičtí na určité rostliny nebo traviny a užíváte esenciální olej z této rostliny, můžete být alergičtí i na tento olej,“ říká Gauthier. Tyto oleje mohou také zhoršit stav pokožky, pokud je užíváte lokálně.

Mějte na paměti, že esenciální oleje nejsou jediným domácím lékem, který vám může pomoci při alergiích. Úlevě od příznaků mohou pomoci inhalační pomůcky a kořeněná jídla. Vážnější sezónní alergie se možná neobejdou bez užití antihistaminik. „Esenciální oleje považuji za vhodný doplněk,“ říká

(zdroj: energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru