Mapy Google zvyšují riziko vzniku Alzheimerovy choroby, varuje odborník

David Barrie, CBE, bývalý britský diplomat, který psal rozsáhle o přirozené navigaci, řekl, že lidé vyvinuli akutní smysl pro své okolí a místo ve světě po stovky tisíc let, které byly nyní ztraceny, jak technologie přebírá. Řekl, že se obává, že GPS brání lidem budovat odolnost, kterou jejich mozky potřebují v pozdějším životě.

Hipokampus jednou z prvních oblastí, které se mohou zhoršit, přičemž odnáší schopnost člověka zapamatovat si směr a navigovat. Barrie na festivalu Hay řekl, že je „velmi smutné“ vidět lidi s hlavami surfovat po mapách v mobilech.

„Zásadní je, že čím dál více jsme závislí na těchto elektronických přístrojích, abychom zjistili, jak se kolem nás stále více a více odřezávají od přirozeného světa,“ řekl. „Tento pocit emoce v přírodě a ztráta se v přirozeném světě a mimořádné odměny, které z toho plynou se ztrácí.”

„Mohou nastat i hlubší problémy. Části mozku, které mohou být zodpovědné za vaši schopnost orientovat se, potřebují cvičení a pokud nejsou vykonány, doslova se smršťují.”

„Je docela možné, že lidé, kteří se stanou obětí Alzheimerovy nemoci, která se obvykle projevuje ve formě dezorientace, se jejich hipokampus již zmenšil z nedostatku užívání nebo má podstatně menší odolnost vůči zvládání nákazy nemocí. Takže je to vlastně docela dobrý důvod, proč si nechat tyto části mozku udržet tím, že je budete cvičit. “

Barrieho, jehož nová kniha „Neuvěřitelné cesty“ pojednává o mimořádných navigačních schopnostech zvířat, řekl, že lidský mozek může být stále schopen podobných činů, včetně detekce magnetického pole Země. Mnoho zvířat naviguje pomocí magnetického pole – prostřednictvím techniky známé jako magnetorecepce – ale donedávna to bylo myšlenka, že lidé nemají schopnost.

Nicméně studie publikovaná v březnu naznačuje, že lidská mozková vlna se významně mění, jak se magnetické pole pohybuje, což naznačuje, že mozek podvědomě zvedá směry. Nedávné studie také zjistily, že zvířata používají k navigaci zrak, vůni, zvuk a dokonce i orientaci Mléčné dráhy.

Barrie dodal: „Náš druh, homo sapiens, je tu asi 300 000 let a téměř celou dobu jsme navigovali bez technologie. Magnetický kompas byl použit pouze ve 12. století a mapy jsou velmi moderní.”

„Náš lovec shromažďuje předky, kteří se spoléhali výhradně na smysly a důvtip, aby si našli cestu.“ Varoval však, že systémy družicové navigace by mohly být nebezpečné, protože se na ně lidé stále více spoléhají v nevhodných situacích.

„Je to nebezpečné, protože v první řadě to vždy nefunguje, a to zejména ve městech, kde se odráží odraz od budov, a je to také problém s lidmi, kteří ho používají na místech, kde nebylo navrženo, aby se používali, například na horách nebo na horách. do moře a dostanou se do problémů. Stává se to pořád, “dodal.

(The Telegraph, foto: Pixabay)

 

 

Přejít nahoru