Záběry dokazující sestřelení amerického dronu systémem protivzdušné obrany Íránu + VIDEO

Teherán uvedl, že dron RQ-4 byl sestřelen poté, co ve čtvrtek ráno narušil íránský vzdušný prostor. Velitel amerických vzdušných sil v tomto regionu označil íránské prohlášení za kategoricky nepravdivé. Generálporučík Joseph T. Guastella oznámil, že dron byl zachycen nad mezinárodními vodami.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf o incidentu na Twitteru napsal:

„V 0:14 americký dron vzlétl z SAE v neviditelném režimu (pozn. nejspíše s vypnutým identifikačním transpondérem) a narušil íránský vzdušný prostor. Byl zasažen v 04:05 na souřadnicích (25°59’43″s. š., 57°02’25″v. d.) nedaleko Kumobaraku.“

„Získali jsme části amerického vojenského dronu v našich teritoriálních vodách, kde byl sestřelen,“ dodal k tomu.

Sestřelení amerického dronu včera na Twitteru okomentoval i americký prezident Donald Trump, který uvedl, že Írán udělal velkou chybu.

V posledním měsíci se situace ve vztazích mezi USA a Íránem značně vyostřila. Americké úřady zavedly tvrdé sankce proti klíčovým odvětvím íránského hospodářství, a i nadále zesilují sankční nátlak. Podle všeho je cílem Washingtonu „změna chování“ Islámské republiky. USA také označily Íránské revoluční gardy za teroristickou organizaci. V reakci na to Írán uznal Centrální velení Ozbrojených sil USA (CENTCOM) za teroristickou organizaci a samotné Spojené státy pak označil za stát podporující terorismus.

Následně poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost John Bolton oznámil, že USA posílají k íránským břehům letadlovou loď Abraham Lincoln a bombardéry. Podle jeho slov tím Washington dává íránskému režimu jasný a nepochybný signál o tom, že jakýkoli útok na zájmy Spojených států nebo jejich spojenců bude nelítostně odražen.

Prezident USA Donald Trump přitom prohlásil, že doufá, že se povede zabránit válce s Íránem. Stejně tak i íránský duchovní vůdce Alí Chameneí prohlásil, že Írán nehodlá válčit s USA. Podle jeho slov však bude i nadále klást Washingtonu odpor.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Z videa)

Přejít nahoru