Alergie na slunce: Jak se jí bránit?

Alergie na slunce se u citlivých jedinců objevuje zejména během pozdního jara a začátkem léta, kdy začíná sluníčko opět nabírat na síle. Tělo lidí trpících alergií na slunce přitom netypicky reaguje na sluneční záření (UVA / UVB), a to v podobě nepříjemných kožních reakcí. V důsledku nadměrného vystavení slunci se na jejich těle objevuje například svědivá vyrážka, zarudnutí nebo mokvající pupínky.

Alergii na slunce lékaři označují odborným termínem polymorfní světelná erupce. V tomto případě pokožka vašeho těla začne nezvykle reagovat tehdy, když ji po dlouhých měsících vystavíte na delší dobu přímému slunci.  Děje se tak nejen na sklonku jara, kdy si vaše pokožka znovu zvyká na sluneční záření. Ale také během velmi intenzivního slunění například u moře.

Příznaky alergie na slunce
Příznaky alergie na slunce jsou různé. V lehčím případě můžete trpět svědivou vyrážkou nebo zarudnutím. V horším případě se vám na těle začnou objevovat bolestivé mokvající pupínky, které se budou slévat do sebe.

V každém případě nelze říct, že alergie na slunce se objevuje u světlejších fototypů. Alergie na slunce si totiž nevybírá a postihnout může po nadměrném slunění i vás. Jestli jste alergii na sluníčko prodělali i v předchozím roce, letos se jí zkuste vyhnout. Držte se následujících pravidel.

1. Sluneční záření si dopřávejte po dávkách
Tak, jako se otužujete, zvykejte si i na sluneční paprsky. Dávkujte si postupně dobu, kterou vydržíte na přímém slunci. A to nejprve 10 minut denně, tuto dobu můžete postupně prodloužit na 15 minut, 20 minut, nebo dokonce 30 minut denně. V případě možné alergie na slunce je to nejlepší prevence. Pro vaše tělo pak už nebude takovým šokem ani týdenní pobyt u moře.

2. Nechoďte ven mezi 11. a 15 hodinou
Vyhýbejte se slunění mezi 11. a 15. hodinou, když má UV záření největší sílu. Pokud musíte v této době vyrazit ven, dostatečně se zahalte. Ideální je lehké, vzdušné oblečení světlých barev, chybět nesmí ani pokrývka hlavy.

3. Používejte vhodné opalovací krémy
Než půjdete na sluníčko, namažte se pokaždé opalovacím krémem s odpovídajícím ochranným UV faktorem. Pokud se vykoupete v bazénu nebo moři, opalovací krém na své tělo naneste znovu. Tímto postupem riziko vzniku sluneční alergie značně snížíte.

4. Dejte se na beta karoten
Není od věci, když několik týdnů před plánovaným sluněním začnete jíst beta karoten. Tento vitamin najdete jak v červeném, oranžovém či žlutém ovoci a zelenině (např. mangu, mrkvi, rajčatech, dýních aj.), tak v některých doplňcích stravy. Právě beta karoten má tu schopnost, že ochrání vaši pokožku před poškozením nadměrným UV zářením. Jaký je vhodný denní příjem beta karotenu? Kolem 6 miligramů.

5. Omezte léky, které podporují vznik alergie na slunce
Nechoďte na sluníčko, když užíváte antibiotika nebo přírodní antidepresiva obsahující třezalku, podpořili byste tak vznik sluneční alergie. Před sluněním se rovněž vyhněte konzumaci citrusových plodů nebo celeru, opět by se u vás mohlo objevit zarudnutí nebo vyrážka.

Co dělat, když se alergie na slunce projeví v plné síle
I když jste alergii na slunce ještě nikdy neměli, neznamená to, že se u vás letos neobjeví. Abyste si nezkazili dovolenou nebo začátek léta, před sluneční alergií byste se měli chránit dle předchozích pravidel s dostatečným předstihem.

Co když to ale tentokrát nevyšlo a objevily se u vás příznaky alergie na slunce? Zasáhněte následovně:

Kůži s vyrážkou, zarudnutím, nebo dokonce mokvajícími pupínky chlaďte studenými obklady.

Nasaďte antihistaminikum. Kromě antihistaminik z lékárny zkuste použít i přírodní varianty. Pomůže ostropestřec, měsíček, jalovec či rozmarýn.
Zajistěte si dostatečný příjem tekutin, ideálně čisté neperlivé vody.
Na mokvající pupínky naneste dětský zásyp.
Podrážděná místa mějte vždy zakrytá oblečením.
Než kožní reakce zmizí, vyhýbejte se zcela slunečním paprskům.
Hardening fenomén aneb Sluneční alergie v mírnější formě

V případě alergie na slunce se mluví o tzv. hardening fenoménu. Znamená to, že i když jste začátkem léta alergii na slunce prodělali, vaše kůže se v průběhu letních měsíců jako by otužuje. Projevy sluneční alergie tak mohou být koncem léta nebo po návratu od moře daleko mírnější. A co víc, sluneční alergie se vám poté nemusí ani vrátit.

(zdroj: energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru