Policie si chce posvítit na prodejce alkoholu dětem i hazardního hraní

Podle ní kontroly budou probíhat od června do konce roku po celém území Česka. Policie se letos ve vyšší míře zaměří na spolupráci s Českou obchodní inspekcí, která do akce HAD zapojí nezletilé figuranty na kontrolní nákupy, tzv. mystery shopping, a to zejména při kontrolách restauračních zařízení, diskoték, večerek, barů, supermarketů a dalších provozoven.

Akce HAD 2019 (Hazard, alkohol a děti) navazuje na celostátní sérii kontrol v oblasti konzumace alkoholu od roku 2015 a pořádá ji Policie ČR ve spolupráci s Úřadem vlády ČR a se zapojením České obchodní inspekce, hygieny, celní správy, hasičů, dále také ministerstva zdravotnictví, ministerstva vnitra a dalších subjektů. Každoročně se v rámci akce HAD odhalí stovky osob mladších 18 let, kterým byl prodán alkohol, nebo jim bylo provozovateli umožněno hazardní hraní. Letos se kromě barů a heren či nočních podniků akce rozšíří na obchodní řetězce, večerky, restaurační zařízení a v některých případech i akce pod širým nebem.

„V loňském roce jsme při akci HAD odhalili 17 nezletilých a 250 mladistvých v podnapilém stavu. Tyto stále vysoké počty odhalených případů porušení zákona v oblasti prodeje alkoholu dětem nám ukazují, že má smysl v obdobných akcích pokračovat,“ uvedl plk. Martin HRINKO, ředitel ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR a vedoucí organizačního štábu HAD.

Akce HAD 2019 bude realizovaná v období od června do konce roku ve třech kontrolních kolech. Zároveň ji bude doprovázet řada vedlejších aktivit. Cílem akce je především prevence, tedy předcházení protiprávního jednání na úseku patologických jevů u dětí, spolupráce s provozovateli restauračních zařízení nad dodržováním platné legislativy a také osvěta. Kontrolovat se bude zejména dodržování zákazu prodeje a podávání alkoholu, cigaret, nelegálních drog a dodržování zákazu umožnit hazardní hraní dětem (do 18ti let věku).

„Při samotných kontrolách vnímám jako velmi důležitou spolupráci a koordinaci různých složek státního dohledu a dozoru. Jen tak můžeme podchytit všechny problémy a dále s nimi pracovat,“ zdůraznil plk. Martin HRINKO.

Vzhledem k rostoucímu hazardnímu hraní dětí je do akce zapojena také Celní správa ČR. „Zaměříme se na kontrolu plnění povinnosti registrace hráčů při vstupu do herních prostorů, zejména s ohledem na možnost registrace a hraní mladistvých, a kontrolu uspořádání herních prostorů tak, aby nedošlo k ohrožení mladistvých, tedy možnosti pasivní účasti na hazardní hře. V rámci dalších kompetencí také kontrolujeme především vybrané výrobky, tedy zdanění a značení alkoholu a řádné označení cigaret tabákovou nálepkou.“ uvedl k zapojení celní správy plk. Roman HAVELKA, zástupce ředitele Dohledu, Generálního ředitelství Celní správy ČR.

Do vybraných kontrol budou zapojeni také nezletilí figuranti České obchodní inspekce. České obchodní inspekci umožnil zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek od roku 2017 pravidelně využívat figurantů mladších 18 let při kontrolách dodržování zákazu prodeje alkoholu mladým lidem.

V rámci celého loňského roku se České obchodní inspekci podařilo při kontrolách s figuranty prokázat prodej alkoholu osobám mladším 18 let ve více než polovině všech kontrol. „Kontroly s figuranty jsou velmi efektivní. Za celý loňský rok bylo provedeno s mladistvými figuranty 519 na prodej alkoholu a ve 283 případech bylo zjištěno porušení zákona, tedy alkohol byl dětem prodán. Figuranti ve věku 15 a 16 let přitom neměli problém si koupit ani tzv. ‘tvrdý’ alkohol,“ říká mluvčí inspekce Jiří FRÖHLICH.

Národní protidrogová koordinátorka se kontrol České obchodní inspekce sama účastnila a nadále se jich v rámci akce HAD 2019 plánuje účastnit. „Důkazem, že prodejci dětem alkohol prodávají, jsou i výsledky ČOI a pravidelná zjištění porušování zákazu prodeje alkoholu osobám mladším 18 let. Osobně jsem si začátkem června v Mostě ověřila, že nejen některé restaurace, ale i obchodní řetězce mladistvým alkohol bez problému prodají. Jsem ráda, že má ČOI ze zákona pravomoci využívat nezletilé figuranty a tento model kontrol velmi podporuji,“ dodala národní protidrogová koordinátorka Jarmila VEDRALOVÁ.

Kontrolní akce ve spolupráci s ČOI v rámci akce HAD budou probíhat ve vybraných restauračních zařízeních, klubech, zábavních podnicích, obchodních řetězcích, večerkách a jiných místech s předpokládanou účastí nezletilých.

Do akce HAD 2019 se, v obdobném rozsahu jako v minulých letech, zapojil také Hasičský záchranný sbor České republiky. Zvýšenou pozornost bude klást především na kontrolu únikových východů v klubech, barech a dalších podnicích.„V minulých letech jsme během kontrolních akcí opakovaně zaznamenali řadu nedostatků, často ve vztahu k únikovým cestám.

V uplynulém období jsme se v rámci naší preventivně kontrolní činnosti zaměřili na kontroly tzv. únikových her, a předběžné výsledky, které jsme zatím vyhodnotili, naznačují zásadní nedostatky v této oblasti. Naše pozornost v rámci akce HAD 2019 se proto bude soustředit zejména na kontroly únikových cest, které jsou problémem, pokud nefungují.“ řekl plk. Vladimír MACHANDER, vedoucí oddělení kontrolní činnosti MV-GŘ Hasičského záchranného sboru ČR.

(SCa, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru