Ďalšia provokácia ruských militaristov: Ruské brehy sa objavili v blízkosti lodí NATO

Spojené štáty a Ukrajina usporadúvajú v týchto dňoch v Odese námorné vojenské cvičenie krajín NATO Sea Breeze 2019, ktorého sa zúčastňujú okrem USA a Ukrajiny aj Bulharsko, Kanada, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Gruzínsko, Grécko, Taliansko, Litva, Lotyšsko, Moldavsko, Nórsko, Poľsko, Rumunsko, Švédsko, Turecko a Veľká Británia, teda všetky čiernomorské krajiny okrem Ruska.

Podľa odborníkov má toto cvičenie za cieľ nacvičovať čisto útočné operácie, ktoré však nie sú tréningom nejakej agresie, ale sú súčasťou obrany pred agresiou nepriateľa v tomto regióne. Kto je tým nepriateľom, nepovedali, ale jeden pán z Orechovej Potône tvrdil včera pred šenkom, že to údajne má byť Rusko, keďže ako jediné z čiernomorských krajín sa cvičenia nezúčastnilo a okrem toho Rusko je agresor, ktorý sa chystá všetky krajiny v regióne napadnúť a obsadiť – tak ako aj Československo v roku 1968.

A okrem toho, Rusko si celkom nedávno len tak uchmatlo Krym. Doteraz ho nielenže s ospravedlnením Spojeným štátom nevrátilo, ale navyše ešte aj tvrdí, že Krym bol a je ruský. A dokonca ešte má tú drzosť pripomínať skutočnosť, že Krym mal ústavné právo vyhlásiť referendum o samostatnosti a pripojiť sa ku komu sám chcel. A už vrcholom je, že sa rafinovaným ruským trolom podarilo o svojej verzii presvedčiť dokonca aj Asociáciu akreditovaných právnikov pre styk s orgánmi verejnej moci EÚ (AALEP), ktorí tiež tvrdia, že pripojenie Krymu k Rusku bolo absolútne zákonné a dokonca bolo úplne v súlade s ústavou Ukrajiny (píšeme o tom TU).

Teda vidíme, že ruskí trolovia prenikli už aj hlboko do štruktúr EÚ a zlé jazyky dokonca tvrdia, že si získali aj samotného šéfa EÚ Junckera, ktorého neistá chôdza by mohla čo-to naznačovať o priateľských vzťahoch s ruskými trolmi a ich zásobami vodky.

Vráťme sa však ku Krymu: tak ako dvadsaťtisíc ruských vojakov so samopalmi dokázalo v priebehu pár dní prinútiť dva milióny Krymčanov sviatočne sa poobliekať a ísť k referendu voliť nezávislosť od Spojených štátov a Ukrajiny, podobným zákerným a nesmierne rafinovaným spôsobom nepochybne chcú Rusi ukradnúť celú Európu až po Lisabon a Blízky východ až po Golanské výšiny – iste aj tie by ukradli, lenže tie už pred nimi ukradli iní. Kto by azda neveril, že práve toto je ich diabolský úmysel, nech sa ráči pozrieť na glóbus: ruské hranice sa takmer všetkými smermi čoraz bližšie tlačia tam, kde sú vojská NATO.

Čiernomorské krajiny na čele s USA sa preto rozhodli, že sa budú ruskej agresii brániť. Účasť USA zahŕňa ťažký torpédoborec Carney, expedičnú transportnú loď Yuma, protiponorkové a námorné hliadkové lietadlo P-8A Poseidon a viacero zložiek americkej armády a námorníctva, vrátane príslušníkov šiestej flotily, ktorá podľa svojej definície „zabezpečuje plné spektrum spoločných a námorných operácií v spolupráci s partnermi, pre zabezpečenie záujmov USA a bezpečnosti a stability v Európe a Afrike“.

Námorné cvičenie Sea Breeze 2019 je nácvikom takého útočného spôsobu obrany bezpečnosti a stability v regióne, ktorým by bolo možné prekvapiť brániaceho sa útočníka. Ten má síce na svojom území mocnú protivzdušnú obranu, ale brániace sa NATO verí, že vhodným spôsobom obrany bude možné prekonať túto protivzdušnú obranu agresívne útočiacu na rakety a lietadlá brániaceho sa obranného paktu NATO. A keďže týmto spôsobom naši spojenci bránia aj nás, tak každý správny vlastenec NATO a EÚ im má držať palce, aby obranné cvičenie v Čiernom mori dopadlo dobre. Treba si totiž byť stále vedomý toho, že sa v blízkosti mierových cvičiacich lodí obranného paktu NATO môžu kedykoľvek, z ničoho-nič objaviť brehy zákerného útočníka.

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: archiv)

Přejít nahoru