Pět chyb v osobní hygieně, které asi děláte

1. Obuv bez ponožek

Nosit boty bez ponožek má nevýhodu.

“V průměru vaše nohy při pocení vyprodukují půl litra vody denně. To je hodně co se přímo vlévá do boty bez toho, aby ho absorbovala ponožka,” řekla Emma Stevensonová z College of Podiatry v Anglii.

Kromě páchnoucích nohou jsou lidé také náchylní k tvorbě puchýřů a plísňových infekcí. Takže místo toho, zvažte investování do několika párů neviditelných ponožek. Stevensonová také doporučije umístění suchých čajových sáčků do bot přes noc, aby absorbovali zbytky potu.

2. Nečistěte se make-up štětcem

Nepodceňujte nečistoty, odumřelé kožní buňky a bakterie, které se mohou hromadit na nevyčištěných kartáčích. Kromě zničení make-upu, budete také náchylnější k akné, infekce, atd.

Důsledky se zhoršují pouze tehdy, když se s vašimi přáteli podělíte o make-up štětce. Gesto je oceňováno, ale je nejlepší se mu vyhnout, protože může vést k infekcím, růžovým okem a dalším problémům.

3. Pomocí Q-tipů odstraňte ušní vosk

Bavlněné tampony (nebo něco podobného velikosti a struktury) byste neměli vkládat do uší. Tyto výrobky mohou poškodit kanál nebo ušní bubínek, což zvyšuje riziko dočasné nebo trvalé ztráty sluchu.

Stále se bojíš o svůj ušní vosk? Dobrá zpráva je, že ji můžete nechat na pokoji. Dr. Robert Shmerling z Beth Israel Deaconess Medical Center vysvětlil, že normální množství vosku je potřebné k hydrataci a zabránění kontaminantům v dosažení vnitřního ucha.

4. Kartáčování zubů

Pokud vaše ústní hygienická rutina zahrnuje pouze čištění zubů, je rozhodně čas na změnu.

„Většina bakterií, které způsobují zubní kaz a onemocnění dásní, žije v těžko dostupných oblastech mezi zuby. Jediný způsob, jak fyzicky odstranit tento zubní desku mezi zuby, je nit,“ řekl Edmund Hewlett z University of California , Los Angeles, Škola stomatologie.

Také nevynechávejte ani kartáčování ani škrábání jazyka. Mohli byste se vytvářet špatný dech díky pobytu bakterií, které produkují sloučeniny síry.

5. Neměňte ručníky, raději je mějte více

Většina vašeho těla přichází do přímého a dlouhodobého kontaktu s prostěradly a ručníky, takže je bude třeba v pravidelných intervalech měnit. Váš ručník je vhodný pro tři použití.

Lůžkoviny jsou trochu složitější, protože odpověď je ovlivněna několika faktory, jako je počet lidí nebo domácích zvířat, které používají postel, jak často máte sex na těchto listech, atd. V průměru odborníci řekli, že by se v ideálním případě měli měnit jednou za týden.

(MSN, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru