Ruské Su-27 odehnaly stíhačku NATO od letadla ministra obrany! + VIDEO

Letadlo, ve kterém se nacházel šéf ruského ministerstva obrany, letělo od Kaliningradu do Moskvy v  doprovodu dvou stíhaček Su-27 námořního letectva.

V Kaliningradu byl Šojgu na pracovní cestě, během níž zejména položil kámen na stavbu Nachimovské školy a prohlédl si jednu z etap námořní soutěže „Námořní výsadek“ Armádních mezinárodních her.

Nad Baltským mořem se stíhačka NATO F-18 pokusila přiblížit k letadlu, ale piloti Su-27 stíhačku vytlačili zpět a nedovolili, aby se přiblížila.

V Rusku vyvolala tato informace silnou negaci. Například Vladimir Žirinovskij navrhl propříště ihned setřelovat letadla, která s pokusí přiblížit k letadlům ruského vedení.

Tisková služba NATO potvrdila, že její stíhačky hlídkovaly nad Baltským mořem a přiblížila se k letadlu, aby ho identifikovala. Aliance tvrdí, že nevěděla, že na palubě stroje je ruský ministr obrany. Později se vyjasnilo, že šlo o stíhačku španělského letectva.

Je celkem běžné, že se vojenská letadla NATO a Ruské federace vzájemně “okukují”. Ale už není běžné, aby se tato pozornost soustředila na civilní letoun, byť (anebo proto?) je doprovázen stíhačkami. Tato skutečnost je už sama o sobě znamením, že se jedná (aspoň z ruské strany) o letadlo významného činitele a případný incident by měl dalekosáhlé následky. Budiž připomenuto, že právě loni v srpnu španělská stíhačka v Estonsku náhodně odpálila raketu AIM-120 AMRAAM.

https://www.youtube.com/watch?v=lB144Api2zg&feature=youtu.be

Jak uvedla RIA Novosti, v poslední době se navzdory výzvám ministerstva obrany začaly na hranicích Ruska stále častěji objevovat zahraniční drony a průzkumná letadla. Jsou pozorovány nad Černým mořem, poblíž Kaliningradské oblasti a také poblíž ruských základen v Sýrii.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: Youtube)

Přejít nahoru