Někdo tu nosí asi růžové brýle: Přistěhovalectví není problémem pro většinu Evropanů, průzkum

Poslední oficiální průzkum ukazuje, že Evropané považují přistěhovalectví za hlavní problém především pro EU a ne pro své domovské země. I na této poněkud teoretické úrovni obavy z imigrace za poslední měsíc výrazně klesaly. Evropané přesto stále naráží na přistěhovalectví, když se jich zeptají, jaká je největší výzva, před kterou EU v současnosti stojí.

Když se blíží realitě, imigrace mizí jako naléhavá záležitost pro individuální životy.

Priority se proto na vnitrostátní úrovni velmi liší: Na otázku nejdůležitějších otázek, jimž čelí jejich vlastní země, je na prvním místě nezaměstnanost, na které se vztahují vysoké ceny a zdraví. Změna klimatu jako národní úkol přichází až na čtvrté místo, imigrace, která na národní úrovni ztrácí na důležitosti, se řadí na páté místo.

Výsledek odráží veřejnou debatu v EU, kde je imigrace stále horkým politickým tématem, protože levice obviňuje právo rasismu a pravá útoky levice, která je obviňuje z prodeje kontinentu. Pro obyčejné lidi, i když se zdá, že na imigraci záleží mnohem méně, pokud jde o první trávník, průzkum naznačuje.

Podle posledního průzkumu Eurobarometr je druhým největším problémem změna klimatu, která předstihuje nezaměstnanost, ekonomiku nebo terorismus.

Data byla shromážděna před rekordními teplotami ve většině Evropy minulý měsíc a informovala o největší ztrátě ledovce v Grónsku za jeden den.

Ursula von der Leyen, nová předsedkyně Evropské komise, se zavázala, že v nadcházejícím desetiletí investuje až 1 bilion eur (1,12 bilionu dolarů) do investic do boje proti změně klimatu.

(World News Monitor, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru