Dvojici Albánců odmítli udělit azyl. Ti to vyřešili po svém: zapálili azylový dům

O prípade informoval denník deutschland-kurier.org.

Podľa neho bol dôvodom nepochopiteľného činu oboch Albáncov fakt, že ich žiadosť o udelenie azylu bola zamietnutá. Kvôli ich hnevu a spôsobenému požiaru muselo byť následne evakuovaných 150 ľudí. Polícia v pondelok, tesne po požiari, zatkla dvoch podozrivých vo veku 19 a 24 rokov v azylovom dome v Bad Godesbergu.

Obaja muži sú obvinení z požiaru budovy. Podľa generála Anzeigera (GA) boli obaja Albánci dočasne ubytovaní v útulku, pretože mali byť neskôr deportovaní. Starší z nich je obvinený z toho, že založil požiar. Jeho mladší, len 19-ročný kumpán údajne nafilmoval založenie požiaru, uviedol prokurátor. Vyšetrovanie týchto dvoch mužov stále prebieha. Predpokladá sa, že video, ktoré sa po čine objavilo na albánskej stránke Facebooku, je súčasťou predmetného vyšetrovania.

V utorok popoludní prokuratúra podľa médií potvrdila, že toto video je autentické a zobrazuje samotný požiar. V utorok oboch mužov sudca, na základe podozrenia z vážneho podpaľačstva, nariadil väzbu v prípravnom konaní. Zodpovedný generálny prokurátor však nechcel komentovať motívy týchto dvoch mužov.

V popise predmetného videa je možné v albánčine prečítať, že oheň je ich nástrojom na protest proti im  zamietnutému rozhodnutia o poskytnutie azylu. Podľa žalobcu prišli obaja podozriví do Nemecka v apríli 2019. Obaja cestovali samostatne a nemali v tomto regióne rodinu a priateľov. Pri požiari bolo ľahko zranených 7 ľudí. Záchranári evakuovali obyvateľov, medzi ktorými je 251 žiadateľov o azyl z Balkánu, severnej Afriky, Ruska a Iraku.  Po požiari nie je druhé poschodie domu obývateľné. Ľudia, ktorí tam bývali, boli ubytovaní na náklady nemeckých daňovníkov v iných ubytovacích zariadeniach.

(SCa, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru