Frank Cali: Vražda šéfa newyorské mafie vrhá vzácné světlo na podsvětí organizovaného zločinu ve městě

Cali, 53, byl zastřelen mimo svůj dům z červených cihel v sousedství Todt Hill na Staten Islandu kolem 21,20 hodin ve středu večer. Střelec údajně vystřelil šestkrát nebo sedmkrát do trupu, než utekl ze scény v modrém pickupu.

Zabití bylo označeno za „neúctivé“ jedním zdrojem policie citovaným v New York Post, protože k tomu došlo mimo Caliho vlastního domu, s jeho ženou a dětmi uvnitř.

Cali strávil 16 měsíců ve federálním vězení před deseti lety poté, co se přiznal k vydírání spiknutí souvisejícím s neúspěšnou nabídkou na vybudování trati Nascar na Staten Islandu a je spojen sňatkem s reklamilským ramenem sicilské mafie v Palermu, s nímž udrželoval úzké vazby od doby, kdy v roce 2015 dosáhl vrcholu své organizace.

Posledním známým zabitím newyorského zločineckého šéfa byl zásah Paula „Big Paulie“ Castellana, který byl 16. prosince 1985 zastřelen mimo Sparks Steak House v Midtown Manhattan mimo jiné také Johna Gottiho, jeho soupeře o vedení Gambino rodiny.

Gotti, známý jako „Dapper Don“, zemřel v roce 2002 a Frank Cali byl znám jako mnohem méně profilovaný šéf než jeho předchůdce, tiše se zaměřil na obchod s heroinem a na černý trh OxyContin podle deníku The Post.

Zůstává předmětem populární fascinace na obrazovce, kde jsou oceňovány filmy jako Kmotr Francisa Forda Coppoly (1972), Goodfellas (Mafiáni) Martina Scorseseho (1990) a televizní pořady jako David Chase jako The Sopranos (1999-2007).

Gambinos a Bonannos představují dvě z pěti newyorských rodin, z nichž další jsou  Colombo, Genovese a Lucchesse.

Pět sicilských kmenů bylo zapojeno do krvavých trávnických válek za účelem kontroly nad “Velkým jablkem” během bujarích dvacátých let, dokud se Salvatore Maranzano z Bonannos, ctižádostivý kněz a bývalý šéf Cosa Nostry ze staré země, pokusili přivést řád k chaosu v létě 1931 po zabití prominentního genovského gangstera Joe Masseria 15. dubna.

Maranzano uspořádal summit, na kterém zřídil jasně vymezená území pro každou z pěti rodin a strukturu moderní mafie: šéf („capofamiglia“), underboss (prvá ruka) („sotto capo“), poradce („consigliere“), kapitán („caporegime“), voják („ soldato “) a spolupracovník.

Udělal, ale jednu chybu. Když Maranzano prohlásil šéfa všech šéfů („capo di tutti capi“), porušil smlouvu s Lucky Luchianem, který souhlasil s tím, že všichni gangsteři jsou si rovni, a zajistil, aby byl 10. září zasažen Bugsy Siegelem, Redom Levinem a dalšími dvěma na základě Luchianového rozkazu, muži vystupující jako daňoví účetníci, aby získali přístup do jeho kanceláře a tam ho pak zastřelili.

(Independent, ČA, foto: The Daily Best)

Přejít nahoru