Brno řeší problém rezidentního parkování. Nový systém měl by být jednodušší

Pro rezidenty a abonenty přibydou výhody, pro návštěvníky bude nový systém jednodušší. Koncepci změn představili brněnští radní už v březnu. Nyní odstartovala informační kampaň, díky níž se každý může seznámit s novinkami. Vše důležité, co potřebují řidiči vědět, se dozví v manuálu, mobilním informačním centru, na webu i na kontaktním pracovišti.

Do konce srpna by měl být ve všech občanských schránkách v Brně manuál pod názvem Vím, jak parkovat v Brně. V něm najdou lidé všechny důležité informace přehledně a jednoduše. K dispozici bude i v budovách magistrátu a na kontaktním pracovišti na Zvonařce 5. Právě zde mohou lidé s pracovníky kontaktního centra také vyřešit případné dotazy. Informace jsou dostupné také na webu parkovanivbrne.cz, který nabízí nejen informace o rezidentním parkování tak, jak funguje nyní, ale i o novinkách platných od 30. září.  Na řadě míst v Brně se lidé také setkají s reklamními poutači. Přiblížit řidičům nový systém pomohou také spoty v rádiích a videa. Veškeré informace se lidé dozví i v mobilním informačním centru, které bude od 2. září na Moravském náměstí. Dále se přesune na náměstí Svobody, Mendlovo náměstí nebo třídu Kapitána Jaroše.

Řidiče čeká od konce září šest nejdůležitějších změn. Rezidentům se zvýší počet volných parkovacích hodin pro návštěvy. V zónách A a B budou mít 200 hodin ročně zdarma, o které si mohou bezplatně požádat přes osobní stránky uživatele na webových stránkách www.parkovanivbrne.cz nebo na pracovišti Zvonařka 5. Zároveň rezidenti dostanou možnost si v těchto zónách jednou ročně dalších 100 hodin pro návštěvy dokoupit za 100 Kč.

Úpravou prošel i ceník. Rezidenti zaplatí 200 Kč za první auto, 8 000 Kč za druhé auto a 12 000 Kč za třetí a každé další. Abonenty vyjde roční oprávnění za první auto na 4 000 Kč, za druhé a každé další na 18 000 Kč.

Pro návštěvníky budou platit pouze tři návštěvnické zóny s odstupňovanou sazbou ceny parkování za hodinu. Regulace bude platit pouze v pracovní dny. O víkendech a ve svátky mohou návštěvníci v Brně parkovat bez nutnosti registrace a bez poplatku. Pozor ale na historické centrum (červená zóna A pro návštěvníky, oblast 1-01 pro rezidenty a abonenty), kde je nutné mít vyřízené povolení k vjezdu. V ostatní dny se platí částky podle typu zóny. Jednoduše řečeno: čím blíže centru, tím je částka za parkování vyšší a tím je bezplatná doba parkování kratší.

Předplacené návštěvnické oprávnění do zóny B si může pořídit kdokoliv bez omezení. Služba je například pro lidi, kteří pracují a parkují v centru města, ale dojíždějí odjinud a nemají rezidentní nebo abonentní parkování. Díky předplacenému oprávnění nemusí každý den řešit placení za parkování jako návštěvník a platit v automatu. Není ani nutné prokazovat vztah k vozidlu a je možné měnit registrační značku. S předplaceným oprávněním mohou lidé i ušetřit. Mohou zakoupit týdenní za 400 Kč, měsíční za 1 200 Kč nebo roční za 12 000 Kč. Platí pouze pro zónu B od 6 do 17 hodin.

Novinkou je také rozšíření oprávnění pro osoby se ZTP/P. Od podzimu budou moci parkovat 3 hodiny denně zdarma v každé oblasti. Je ale k tomu nutné bezplatně si vyřídit oprávnění.

Motorky parkují ve všech oblastech zdarma, ale je nutné vyřídit si oprávnění, které je vázané na registrační značku motorky. Do historického centra je navíc nezbytné mít povolení k vjezdu. Postup pro vyřízení parkovacího oprávnění pro motorku je stejný jako pro auto.

(SCa, ČA, foto: Pixabay)

Přejít nahoru