Na trhu se objevila nebezpečná nabíječka pro mobilní telefony!

Místo jejího původu je Čína. Jde o nabíječku pro mobilní telefony POWER1A MICRO USB v plastovém obalu. Na výrobku je uvedeno TRAVEL CHARGER, TYPE: TC-927, INPUT: AC 100-240V, 50-60Hz, OUTPUT: DC 5V, 1000mAh, CE, značka pro třídu ochrany II, značka pro vnitřní použití. Na obalu je dále uvedeno Síťová nabíječka POWER 1A MICRO USB (TC-927), 22013101, EAN 8595217440050. Na výrobku ale není uvedena jmenovitá hodnota primárního proudu. Dále je chybně uvedena jmenovitá hodnota sekundárního proudu 1000 mAh – správně má být 1000 mA.  Na výrobku a obalu nejsou identifikační údaje výrobce a dovozce a není dostatečná izolace mezi primární a sekundární částí. Výrobek má přitom nevyhovující značení.
Česká obchodní inspekce zjistila příčinu nebezpečnosti této nabíječky. Při používání může dojít vlivem nedostatečné izolace mezi primární a sekundární částí výrobku k průrazu této izolace a nebezpečné napětí 230V z primární části se může objevit na USB konektoru sekundární části. Pokud se uživatel dotkne tohoto konektoru při nabíječce zasunuté v zásuvce, může dojít k vážnému úrazu až smrti uživatele zásahem elektrického proudu. Dále bylo zjištěno nevyhovující značení výrobku – chybějící identifikační údaje výrobce, dovozce.

Česká obchodní inspekce vydala opatření ve formě zákazu dodávání na trh a stažení uvedeného výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm budou zveřejněny v systému RAPEX, což je evropský systém varování před nebezpečnými výrobky na vnitřním trhu v rámci EU.

Informace o výrobku

Nabíječka pro mobilní telefony POWER 1A, MICRO USB TC-927

 

Název výrobku:                                                          Nabíječka pro mobilní telefony

Typ / číslo modelu:                                                       POWER 1A, MICRO USB TC-927

Výr.č./EAN:                                                                    8595217440050

(SCa, ceskoaktualne.cz, foto: ČOI)

Přejít nahoru