Pomník maršála Koněva to schytal na plné čáře. Neznámý vandal ji polil červenou barvou

Na vzniku tohoto pomníku v nadživotní velikosti se umělecky podíleli akademičtí sochaři Zdeněk Krybus a Vratislav Růžička. Socha drží kytici šeříků, kterými byla vítána Sovětská armáda při osvobození Československa v roce 1945. Tento pomník je historickým pietním místem, u něhož se u příležitosti ukončení druhé světové války setkávají na začátku měsíce května jak „členové veteránských organizací, přímí účastníci druhé světové války, zástupci velvyslanectví Ruské federace v Praze, městské části Prahy 6, tak i představitelé resortu ministerstva obrany České republiky.

Na pomníku maršála Koněva byla přidělaná pamětní deska, na níž stál následující text: „Významný vojevůdce maršál Sovětského svazu Ivan Stěpanovič Koněv dvojnásobný Hrdina Sovětského svazu a Hrdina Československé socialistické republiky velitel vojsk 1.ukrajinského frontu, která zachránila 9. května 1945 Prahu před zničením.“  S tím ale podle všeho nesouhlasil vandal, který ji polil červenou barvou a na obložení podstavce napsal text “Ne krvavému maršálovi, nezapomeneme”  a krom toho tam dopsal i rok 1968, kdy maršál Koněv zaštítil připravovanou invazi vojsk do tehdejšího Československa. Případ je pod hledáčkem policie.

Ta kontroluje také kamerové záznamy pouličních kamer a když vadala najde, hrozí mu až rok vězení. Socha ale není poprvé místem napadení vandali. Jen nedávno aké ke soše umístnili oznam s informacemi o Koněvovi a jeho povojnové aktivitě, což pobouřilo Rusko.

(SCa, ČA, foto: Pixabay)

Přejít nahoru