Představte si žádné graffiti: nová regulace padající na Lennonovu zeď v Praze

Pražská Lennonova zeď, dlouhá jako symbol svobody projevu a odolnosti vůči komunistickému dohledu, má být monitorována televizními kamerami a přeměněna na galerii pod širým nebem s přísně regulovanými graffiti, ve snaze bojovat proti nekontrolovatelnému vandalismu a obscénním uměleckým dílům opilými zahraničními turistami.

Policie bude také hlídat oblast, která byla kdysi známá jako útočiště vzpoury proti autoritě, ale nyní je přemožena cestovním ruchem. Někteří průvodci poskytují zákazníkům ve svých skupinách nátěr na stříkání vlastních hesel.

Yoko Ono v roce 2003 při Lennonove zdi, foto: Getty Images

“Lennonova zeď je místní, ale je to příznak širšího problému týkajícího se celého centra Prahy,” uvedl starosta Prahy 1 Pavel Čižinský.

Pohyb obce Praha 1, která je odpovědná za historickou turistickou čtvrť hlavního města České republiky, je ironický. Bylo tu umístění sledovacích kamer na stejné místo tehdejším komunistickým režimem Československa v 70. letech 20. století, aby prozkoumaly sousední francouzské velvyslanectví, které inspirovalo kritiky k zahájení mazání opozičních sloganů na zdi. To bylo přezdívané po Johnovi Lennonovi po jeho smrti v roce 1980.

Praha měla problém s „příliš velkým počtem turistů navštěvujících stejná místa a ikonické budovy a je doprovázena některými podnikateli nebo společnostmi, které jednají v rozporu s místními zákony a způsobují hluk v noci nebo neúctivé chování vůči Praze“, uvedl Čižinský.

Zkoumání jedné „historické prohlídky“ radou zjistilo, že zákazníci platící 600 českých korun (21,50 liber) a měli tak možnost skončit s neomezeným množstvím piva u Lennonovy zdi, kde jim byly dány šablony a mohli tak malovat stříkajícími slogany. Bylo jim také nabídnuty bezplatné koláče výměnou za zanechání pětihvězdičkových recenzí na webu TripAdvisor.

Obyvatelé a vlastníci galerií v této oblasti si stěžovali, že jejich majetky jsou poškozeny stříkající barvou a že mír a ticho bylo otřeseno choulostivým nočním chováním.

“Investovali jsme spoustu peněz a zdrojů, abychom z tohoto místa udělali místo klidu a relaxace,” řekl Marek Vaculcik, majitel umělecké galerie Artisème za zdí. “Místo toho lidé přišli a začali se chovat velmi špatně, často byly opilí. Opouští hodně odpadků a stříkají na stromy. Nechceme stromy ani čistit, protože je tak poškozujeme.“

(The Guardian, foto: Pixabay, ČA)

Přejít nahoru