Tomio Okamura předvídá, co rozpoutá v Evropě nová italská vláda bez Salviniho. Jde o migranty

Státní zastupitelství zastavilo trestní stíhání premiéra Andreje Babiše a dalších obviněných v případě Čapí hnízdo. Co tomu říkáte?

Ukončení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše je zpráva, která vyjasňuje celou situaci a odstraňuje problém České republiky, kdy byl její premiér trestně stíhán. Naše hnutí SPD vždy trvalo na odpovědném prošetření celé věci a nepropadali jsme laciné hysterii k osobě premiéra. Rozhodnutí respektujeme.

Šlo o to, zda Čapí hnízdo podle zákonů bylo malou či střední firmou. Na tento závěr čekala česká veřejnost čtyři roky. Je kritika, že to leccos vypovídá o spravedlnosti v České republice, oprávněná?

Vaše otázka má dvě roviny. Za prvé, ano, musím říci, že k mému překvapení jsme se dozvěděli, že když nějaký podnikatel vyvede ze svého konglomerátu firmu a poté si požádá o dotaci pro malé a střední firmy, přičemž po té zákonem dané lhůtě firmu opět vrátí do svého konglomerátu, je vše v pořádku a nikoliv protizákonné. To je překvapení a v tom případě se ptám, proč Evropská unie vyhlašuje dotační programy pro malé a střední firmy, když jakýkoliv miliardářský konglomerát může jakoukoliv firmu z holdingu vyvést a o dotaci požádat? Přitom je oproti malým firmám velice zvýhodněn, protože má obrovské finanční a administrativní nástroje pro vyřízení dotace.

Druhou rovinou je, že šetření trvalo čtyři roky za nestandardní atmosféry. Rozhodně si v SPD myslíme, že to má náznaky zpolitizování, protože taková délka řízení je děsivá. Představte si – a nyní vůbec nemluvím o Andreji Babišovi – že vás i vaši firmu někdo šetří čtyři roky a po čtyřech letech občan zjistí, že nic neudělal. To řízení má být mnohem rychlejší, výsledek má být, a i standardně je znám mnohem dříve. Spekulace o tom, zda je celá záležitost zpolitizována tím či oním směrem, jsou určitě na místě.

Dá se takové jednání s firmami tedy pokládat za návod pro velké firmy, jak dosáhnout na dotaci?

Dozvěděli jsme se, že v České republice to není protizákonné, což je překvapivé. Ptám se, proč se vyhlašují dotace pro malé a střední firmy, když to lze obejít? Rozhodnutí respektujeme, ale pro mě jde o novinku, protože podle selského rozumu a z logiky věci bych si řekl opak.

Státní zastupitelství, orgány k tomu určené dospěly k tomuto závěru a samozřejmě je to i návod do budoucna. A nejen, že jde o návod do budoucna, že jakýkoliv konglomerát si může žádat o dotaci pro malé a střední firmy, ale opět to tím pádem svědčí o absolutní bezzubosti a neuvěřitelné hlouposti dotačního systému Evropské unie. Tady přesně vidíme, co je dotační systém za šílenost, kdy obrovské dotace v miliardách vypsané pro malé a střední firmy jsou pouze formálně pojmenovány pro malé a střední firmy. Dokonce jsou finálně velké konglomeráty ještě zvýhodněny. Znovu opakuji, že rozhodnutí nenapadám a respektuji ho. Jen mne překvapilo, že tohle je podle českých zákonů v pořádku.

(zdroj: parlamentnilisty.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru