Krátke zprávy z domova: Na pražskou Troju i Čísařský ostrov povede nová lávka, Prvňáčci z Prahy dostali školní balíčky

Oproti původní lávce nebude zevnitř korodovat a její stav bude možné účinně kontrolovat. Je navržena tak, aby byl snadný přístup k ocelovým lanům a bylo jak efektivně zjistit jejich momentální stav. Jak dodal Magistrát Prahy, nová lávka bude široká čtyři metry a bude nově sloužit pěším, cyklistům i lidem na kolečkových bruslích. V případě potřeby po ní přejede také vůz Integrovaného záchranného systému.

Magistrát hl. m. Prahy ve lhůtě pro podání nabídek získal od potenciálních dodavatelů osm nabídek, komise na základě multikriteriálního hodnocení rozhodla o výběru společnosti SMP CZ za cenu 128 248 653 Kč. Pokud vše půjde bez komplikací, lávka by měla být otevřena do konce příštího roku. Při výběru zhotovitele radní se nerozhodovali jenom podle ceny, ale také na odborné kvalifikaci, aby nová lávka měla opravdu špičkovou kvalitu. Přihlásit se mohly jen společnosti odborně a ekonomicky zdatné a především technicky způsobilé. Součástí přihlášek byly i seznamy hotových stavebních prací, seznamy techniků, osvědčení o vzdělání, odborné kvalifikaci a popisem technického vybavení, se kterým bude firma pracovat. Vysoutěžená cena garantuje vysoce odbornou úroveň provedení stavby i kvalitní použité materiály. Cena zahrnuje mimo jiné přípravu území, pravé a levé předpolí, schodiště, elektrické osvětlení a vegetační úpravy.

Prvňáčci z Prahy dostali školní balíčky

Školopovinné děti, které letos šli poprvé do školy čekalo milé překvapení. Od hlavního města Prahy dostali balíček s potřebami na výtvarnou výchovu a s dalšími užitečnými věcmi. Balíčků bylo celkem 16 tisíc a město je pořídilo za 1 552 000 Kč bez DPH. V balíčcích letošní prvňáčci našli například vodové barvy, štětec, modelínu a kelímek na vodu. Mezi další praktické dárky patřil úkolníček, pravítko, omalovánky, časopis Kopretina a červený vak na přezůvky s reflexními prvky a logem hlavního města Prahy.

Začátek školního roku je vždy spojen se zvýšením hustoty dopravy v hlavním městě, a proto by si měly děti co nejdříve osvojit zásady bezpečného chování na ulicích. V tom jim jistě pomůže nejen pracovní sešit k osvojení základů silničního provozu pro děti od 6–9 let, ale také časopis Ferda v autoškole věnovaný organizací Besip společně s reflexními páskami a přívěšky na batohy. Další předměty do balíčků věnovaly společnosti Pražské vodovody a kanalizace, Pražská energetika, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Zoo Praha, Ropid a Besip.

Přejít nahoru