Ladislav Kubizňák: Role Polska byla rolí Jidáše

Dnes si polští pokrytci připomínají výročí přepadení své země ze strany Německa a truchlí. Ale v roce 1938 se Varšava radovala z úspěchů Třetí říše. Berlín předvedl, že je možné odtrhnout území patřící Čechům a Poláci se okamžitě připojili k okupaci Československé republiky okupací Těšínska. Tento názor vyslovil v komentáři portálu Riga.Rosvesti bývalý československý diplomat Ladislav Kubizňák.

 

Vysvětlil, jaký vztah mají v jeho kraji k anexi československého území Třetí říší, kterou de iure v souladu s Mnichovskou dohodou bezvýhradně podpořila Velká Británie a Francie. Akt okupace fakticky podporovaly i Polsko a země Pobaltí. Všechny evropské země kromě Sovětského svazu souhlasily v říjnu 1938 s anexí Sudet.

Evropa tehdy byla extrémně loajální Hitlerovi.

Podle slov Ladislava Kubizňáka se anexe Sudet v období 1. až 10. října 1938 stala první etapou Druhé světové války. To znamená, že první etapa Druhé světové války začala 1. října 1938 a nikoli 1. září 1939, poznamenal Kubizňák v rozhovoru pro Riga.Rosvesti. Okupace Československa nacistickým Německem měla plnou podporu Evropy, jejíž země tak předvedly loajalitu Hitlerově politice. „Po Mnichovské zradě, kdy Londýn a Paříž darovaly Hitlerovi československé Sudety a poté celé Československo, byla Druhá světová válka už nevyhnutelná. Sudety byly první epizodou krvavých jatek v Evropě. Pouze Sovětský svaz protestoval proti rozčlenění Československa. Západní lídři doufali, že si tak zachrání vlastní kůži, a spoléhali na to, že Mnichovská dohoda s Hitlerem nasměruje agresi německého wehrmachtu na východ – na SSSR“, zdůraznil Kubizňák.

Role Polska byla rolí Jidáše.

Zabrání Sudet Německem v říjnu 1938 a okupace zbytku československého území v březnu 1939 učinily Druhou světovou válku nevyhnutelnou. „V Polsku si 1. září připomínají tragické výročí: Před 80 lety bylo Polsko okupováno nacistickým Německem. Ve Varšavě na to sice neradi vzpomínají, ale okupací Československa hrálo Polsko roli Jidáše. Nyní si polští pokrytci spolu s Německem připomínají vstup wehrmachtu do své země a truchlí. Ale vždyť necelý rok předtím projevovali radost nad vítězstvími Třetí říše. Berlín předvedl, že je možné beztrestně sebrat území patřící Čechům, a Poláci se okamžitě připojili k okupaci demokratického Československa a okupovali Těšínsko současně se zabíráním Sudet Němci“, poznamenal Ladislav Kubizňák.

V září 1938 polští a němečtí diplomaté vypracovali návrh nových státních hranic. Na vrcholu sudetské krize daly polské úřady Československu ultimátum, ve kterém požadovaly předání Těšínska. Francie a Velká Británie ze strachu o osud Mnichovského procesu tlačily na Československo a přinutili ho, aby souhlasilo s předloženými podmínkami. 1. října byla oblast předána Polsku. Po Druhé světové válce bylo území vráceno Československu.

Ladislav Kubizňák říká, že v Sudetech nezapomněli na rok 1938 a na to, jak si Německo, Polsko a Maďarsko mezi sebe rozdělily demokratické Československo.

(zdroj: nwoo.org, foto: Pixabay)

Přejít nahoru