V Ostravě přibude vozidel na ekologický pohon i veřejných dobíjecích stanic

Starostové obvodů, zástupce magistrátu a Městské policie Ostrava si již převzali z rukou primátora Tomáše Macury klíče od 11 nových dopravních prostředků, šetrných k životnímu prostředí. Jedná se o trojici Volkswagenů Caddy na CNG a osm elektromobilů Volkswagen e-Golf. Aktuálně má tak město Ostrava k dispozici již 59 ekovozů, z toho 43 na CNG a 16 elektroaut. Zároveň Ostrava připravuje rozšíření veřejných nabíjecích míst pro elektromobily. Vzniknout by mohly postupně až v 26 lokalitách. Jak na své stránce město Ostrava dále uvádí, jedenáct předaných vozidel bylo pořízeno z projektu Ostravou na alternativní pohon II, který je spolufinancován z Národního programu Životní prostředí. Celkové náklady jsou 9,25 milionu, z toho 2,15 milionu korun pokrývá dotace. Pět vozidel je přitom určeno pro Městskou polici Ostrava (3 na pohon CNG, 2 elektromobily), 3 elektromobily jsou pro magistrát a po jednom elektrovoze obdrží městské obvody Moravská Ostrava a Přívoz, Hošťálkovice a Ostrava-Jih. Ostrava dosud v rámci projektů Ostravou na alternativní pohon I a II investovala do ekologizace vozového parku 16,9 milionu korun, když celková cena projektu je 21,126 milionu korun, z toho činily 4,22 milionu korun dotace.
Během následujících několika týdnů budou městu dodána ještě nová elektrická nákladní vozidla ALKÉ ATX N1 340 EDH pro městské obvody Hrabová, Krásné Pole, Nová Ves, Radvanice a Bartovice a Stará Bělá. Náklady na těchto pět vozů činí 5,67 milionu, z toho je dotace 3 miliony korun. Ostrava bude mít po jejich uvedení do provozu již 64 nízkoemisních vozidel.

Rada města schválila záměr na výstavbu, umístění a provozování veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily. Město se tím snaží nastartovat zájem o budování a rozvoj nabíjecí infrastruktury pro elektromobilitu. Aktuálně byly vybrány 4 pozemky ve vlastnictví města Ostravy. Jedná se o lokality Smetanovo náměstí (za divadlem Antonína Dvořáka), ulice Střelniční (u Masarykova náměstí), ulice U Cementárny (u In-Line areálu) a ulice Závodní (u Městského stadionu SSK Vítkovice). Vedení obvodů zároveň dostalo návod, jak by mohli postupovat, pokud by chtěli lokality pro nabíjecí infrastrukturu budovat také na svém území. V obvodu Ostrava-Jih bylo vytipováno 8 podobných lokalit, v Porubě 5 a v Moravské Ostravě a Přívozu dalších 9. Celkem se jedná až o 26 míst.

Ostrava od začátku července umožňuje pohodlné a bezplatné parkování pro elektromobily s českou registrační značkou začínající písmeny EL. Ty je možné zaparkovat na místě vyhrazeném pro vozidlo s parkovací kartou R nebo A.

(SCa, ČA, foto: Pixabay)

Přejít nahoru