Erdogan

Erdoganův asistent: Turecká armáda vstoupila do Sýrie „krátce“

Turecko je připraveno postoupit do severovýchodní Sýrie od doby, kdy americké jednotky začaly uvolňovat oblast náhlým politickým posunem amerického prezidenta Donalda Trumpa, který byl ve Washingtonu široce kritizován za “zrada amerických spojenců,” prohlásili Kurdové.

 

Turečtí činitelé dříve uvedli, že armáda zasáhla syrsko-irácké hranice, aby zabránila kurdským silám používat cestu k posílení regionu.

“Turecká armáda spolu se Sýrskou svobodnou armádou brzy překročí turecko-syrskou hranici,” řekl Altun ve sloupci ve Washington Post.

“Turecko nemá v severovýchodní Sýrii žádné ambice kromě neutralizace dlouhodobé hrozby vůči tureckým občanům a osvobození místní populace od ozbrojených zločinců,” uvedl.

Trump popřel, že opustil kurdské síly, nejúčinnější americké partnery v boji proti islámskému státu v Sýrii. Chválil však Turecko jako obchodního partnera v zmírnění napětí poté, co pohrozil, že „úplně zničí“ tureckou ekonomiku, pokud bude v Sýrii jednat „mimo limity“.

U tureckého pohraničního města Akcakale, naproti syrskému Abyadu, viděl svědek armádu umístěných za hrázemi země na turecké straně hranice, směřující k Sýrii, řekl pro Reuters.

Asi 60 km (40 mil) na západ bylo za pozemními náspy poblíž Suruc, naproti syrskému hraničnímu městu Kobani, rozmístěno více raketových systémů, namontovaných na dvou nákladních vozech. V této oblasti bylo také umístěno dělostřelectvo a vojáci, který se nacházely na nedalekém vojenském táboře.

(euronews, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru