Festival s názvem dei Propoli bude promítat film o Carole Racketeovej. To si musíte přečíst

Německá kapitánka námořní hlídky v procesu blahořečení Carol Racketeovej, byla v červnu zatčena – a pak propuštěna – poté, co narazila do hlídkové lodě Guardia di Finanza ve snaze vylodit migrantů, a to i bez povolení.

V rámci svého 60. ročníku, který se má konat od 2. do 9. listopadu, představí Festival dei Popoli ve Florencii – propagovaný sdružením téhož jména, které se zavázalo propagovat a studovat film sociální dokumentace – představení mezinárodní premiéry filmu – dokument “Sea Watch 3 “věnovaný lodi NNO.

Film, který natočili novinář-režisér Jonas Schreijag a Nadia Kailouli, kteří byli v agitování dnech v červnu na palubě lodi, přímo souvisí se záchranou 53 migrantů na moři, příjezdem policie a nájezdům lodě na pobřeží Lampedusa.

Je to pocta zneužívání Carol, která byla nedávno pozvána do Evropského parlamentu, aby mluvila o filmu k záchranným činnostem ve Středomoří. Racketeová byla přivítána stálou ovací, která ji motivovala k tomu, aby se dále věnovala lekci řízení imigrace v Evropě a obviňovala Itálie z toho, že je “mimo mezinárodního práva”. Ve skutečnosti hovořila o svých zkušenostech na palubě lodi nevládních organizací.

“Zažili jsme odcizenému situace,” stěžovala si. “Museli jsme si přivázat těla tak, abychom se neutopili. Viděla jsem lidi, kteří zůstali sami v moři nebo jejich odvezli zpět do Libye, z níž právě utekli. Byly to hrozné dny na Sea Watch 3 s migranty na palubě, které by nikdo nechtěl zažít. ”

Pro německou v kapitánku byla celá záležitost “hanbou” spáchanou Evropou, “kolébkou lidských práv”. “Všechny orgány stavěly zeď”, stěžovala se v Bruselu a uvedla, že byla nejprve napadena, a pak se “ocitla sama”.

(IL, foto: AP)

Přejít nahoru